Η “ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ”, Η “ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ”, Η “ΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ” ΚΑΙ Ο ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

“Πολυπράγμων” ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων; Understatement, όπως λένε οι Αμερικανοί. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά ικανό άνθρωπο ο οποίος έχει όλα τα φόντα για να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις όπου και αν παρουσιαστεί. Ευρυμαθής, πολυμαθής, άνετα πολύγλωσσος, με τον αέρα της άνεσης να κινείται μεταξύ ανακτόρων και πατριαρχικών οίκων, κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστεί εκκλησιαστική προσωπικότητα της πρώτης γραμμής με.....
παγκόσμια αναγνώριση.

Οι θέσεις
που διατύπωσε, στη συνέντευξη που έδωσε στον κ. Σπύρο Γιανναρά, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Θα αρχίσουμε με την επισήμανση ορισμένων αρνητικών σημείων και θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια ορισμένα από τα θετικά σημεία της πολυσήμαντης συνέντευξης που έδωσε.

Η “ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ” ΚΑΙ Η “ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ”
__________

Η αναφορά του στην “πενταρχία” των πατριαρχών είναι όχι μόνον άστοχη - από ορθοδόξου σκοπιάς - αλλά και άκρως επικίνδυνη. Παραλληλίζει ατυχώς την “πενταρχία” - ένα σύστημα που θεσμοθετήθηκε από Οικουμενικές Συνόδους - με μια αιρετική τάση που είναι γνωστή ως “Τρίτη Ρώμη”.

Αναφέρει μάλιστα εντελώς ανακριβώς ότι η “Τρίτη Ρώμη” δεν υποστηρίζεται σήμερα από το Πατριαρχείο Μόσχας. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο Σεβασμιότατος παραβίασε τον χρυσό κανόνα ότι “χείλη αρχιερέως ου ψεύδονται”.

Ποια είναι η αλήθεια; Αντί να μιλούν για “Τρίτη Ρώμη”, οι σημερινοί εκκλησιαστικοί ηγέτες, μιλούν για την “Αγία Ρωσία”, η οποία επιδιώκει "να θέσει υποπόδιον των ποδών της, πάντα εχθρόν και πολέμιον". Από την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Αγιον Ορος, μέχρι την Ουκρανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία, την Ανταρτική!!! αλλά και αυτήν την Βασιλεύουσα.

Το να ισχυρίζεται λοιπόν ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ ότι οι οραματισμοί της “Τρίτης Ρώμης” δεν υπάρχουν σήμερα αποτελεί δήλωση καθαρής κοροιδίας που δεν πείθει κανένα.

Η “πενταρχία” θεσμοθετήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Εκκλησίας και έτυχε αναγνώρισης από Οικουμενικές Συνόδους και ισχύει για αιώνες, ενώ η λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη” ή “Αγία Ρωσία” είναι εθνοφυλετική αίρεση, που καταδικάστηκε ως αίρεση από την Εκκλησία και η οποία θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την αλήθεια της Εκκλησίας.

Ουδεμία σύγκριση μεταξύ των δύο είναι δυνατή χωρίς να προσβάλλεται βάναυσα η ορθόδοξη εκκλησιολογία, αλλά και η κοινή λογική.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟΥ
____________

Από τα πολλά θετικά της συνέντευξης του Σεβασμιότατου θα σταθούμε μόνον σε ένα σημείο που χτυπά κατακέφαλα τον Νεοβαρλααμισμό.

Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ τυγχάνει εκπρόσωπος μιας Εκκλησίας με έντονη Δυτική επίδραση. Παρόλα αυτά καταθέτει την ελπιδοφόρα είδηση ότι και στη Ρωσία ακόμη υπάρχει έντονη τάση επιστροφής στη μονοφωνική μουσική.

Πάνω από όλα η αναφορά του στο βίο
Keywords
Τυχαία Θέματα