ΝΔ: «Αλαλούμ στο Λ.Σ. και στις Υπηρεσίες του τ. Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή θέμα: «Αλαλούμ στο Λ.Σ. και στις Υπηρεσίες του τ. Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδικότερα, αναφέρει:
«κ. Υπουργοί,
Είναι γνωστή και....
αναμφισβήτητη η αναγκαιότητα επανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
(ΥΕΝΑΠ) και επανασύνδεσής του με το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ). Ωστόσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε αποτυχημένους πειραματισμούς, παραγνωρίζοντας τόσο το νευραλγικό ρόλο του Λ.Σ στη ναυτιλία, όσο και το σημερινό αλαλούμ.
Γιατί τα «παρατράγουδα» είναι πολλά, τα οποία άλλωστε οδήγησαν πρόσφατα σε παραίτηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χάρη Παμπούκη. Ενδεικτικά, μετά τη ψήφιση του νόμου 3922/2011 (Α 35) για τη σύσταση Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και του ΠΔ. 67/2011 (Α 164) για την "Οργάνωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής", παρατηρούνται τα ακόλουθα:
1. Με τις διαταγές τοποθετήσεων Δ/ντών στους Κλάδους και τις νέες Δ/νσεις και Υπηρεσίες του Αρχηγείου, αποδυναμώνονται νευραλγικές Δ/νσεις του Υπ. Ναυτιλίας χωρίς ουσιαστικά να αντικαθίστανται από άλλα στελέχη ΛΣ ούτε καν από Πολιτικούς Υπαλλήλους (με αποτέλεσμα να υπο-λειτουργούν).
2. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στελέχωση των περισσοτέρων Υπηρεσιών του Αρχηγείου.
3. Λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στο χωροταξικό , μέχρι σήμερα ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για το ποιοι χώροι διατίθενται για τη στέγαση των νέων Υπηρεσιών, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για το αρχείο που απαιτείται να μεταφερθεί ή δημιουργηθεί εκ νέου για την κάλυψη των αναγκών των νέων Υπηρεσιών ΛΣ, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ούτε καν για το θέμα του δικτύου επικοινωνίας (τηλ., φαξ, e-mails κλπ.) των νέων Υπηρεσιών του Αρχηγείου.
4. Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή, έχουν συσταθεί Υπηρεσίες στο Αρχηγείο χωρίς να έχουν επανδρωθεί και χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους. Ακόμα και για Δ/νσεις που προϋπήρχαν του νόμου 3922/11, όπως η Δ/νση Ασφαλείας (αστυνομικού χαρακτήρα), η οποία κατακερματίσθηκε σε τρείς νέες Δ/νσεις, προσπαθούν να λειτουργήσουν με το παλαιό καθεστώς, αφού δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για το που θα εγκατασταθούν(π.χ. Που έχει εγκατασταθεί η Δ/νση Αλιείας;).
5. Το πρόβλημα επιτείνεται, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα ουλικοτεχνικός εξοπλισμός των Δ/νσεων – Υπηρεσιών του τ. ΥΕΝ, όπου υπηρετούσαν και υπηρετούν στελέχη του ΛΣ, δεν ανήκουν στο ΛΣ (πλην των χερσαίων, εναερίων και πλωτών μέσων ή του εξοπλισμού Δ/νσεων Ασφαλείας, Λιμενικής Αστυνομίας και Έρευνας & Διάσωσης).
6. Επομένως, η σύσταση του Αρχηγείου και ο διαχωρισμός των Υπηρεσιών του τ. ΥΕΝΑΠ προκαλεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εξοπλισμού (ποιος παίρνει τι), το πόσο θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο η σύσταση του Αρχηγείου, από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού ανήκει κατά κυρι
Keywords
Τυχαία Θέματα