Μια στιγμή που άλλαξε το μέλλον. Και μια που… δεν

Με διαφορά ενός έτους, η 10η Μαϊου έμελλε να καταγράψει στο ιστορικό ημερολόγιο δυο στιγμές άξιες επισήμανσης, ανάμνησης και ανάλυσης. Η μια άλλαξε το μέλλον. Η άλλη, όχι, τουλάχιστον όχι ευθέως.

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 10 Μαϊου του 1940, ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, εκείνος που πίστεψε αφελώς ότι είχε πείσει τον Αδόλφο Χίτλερ να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Μεγάλη Βρετανία, λίγες μέρες πριν ο....
ναζισμός αρχίσει την εφιαλτική επέλασή του στην Ευρώπη, υπέβαλε την παραίτησή του. Και την είσοδο της πρωθυπουργικής
κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, περνούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Τη συνέχεια τη διαβάσαμε όλοι. Και λίγα πράγματα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στο ιστορικό αποτύπωμα ενός εμβληματικού ηγέτη, ο οποίος, όχι μόνο κέρδισε τον πόλεμο, αλλά εμπνεύστηκε κι αυτό ακόμη το σήμα «V» της νίκης.

Έναν χρόνο μετά, σαν σήμερα στις 10 Μαϊου του 1941, ο Ρούντολφ Ες έπεφτε με αλεξίπτωτο σε βρετανικά εδάφη για να διαπραγματευτεί ειρήνη, προτού ο Χίτλερ ξεκινήσει την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Ο Ες απέτυχε, η προσπάθειά του και η επικοινωνιακή διαχείρισή της, επέφεραν πλήγμα στον «γκεμπελισμό». Τον πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα.

Τα δυο περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι πολλές φορές, ή έστω… αρκετές, η ζωή μας είναι τελικά ένα άθροισμα συμπτώσεων. Έστω κι αν κάποιες, μπορεί ο καθένας να τις… προετοιμάσει.

http://www.statesmen.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα