Με νέα ομόλογα δύο ταχυτήτων κατά της κρίσης

Μία νέα, κοινή, πρόταση για την εκτόνωση της κρίσης χρέους στην ΕΕ κάνουν 9 οικονομολόγοι από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για έκδοση νέων, πανευρωπαϊκων ομολόγων διαβαθμισμένου κινδύνου, τα οποία θα υποκαταστήσουν τα σημερινά ομόλογα διαφόρων υπερχρεωμένων χωρών.

Οι 9 οικονομολόγοι-καθηγητές Πανεπιστημίων και Business Schools, μεταξύ αυτών και ο.....
Έλληνας κ. Δημήτρης Βυανός, υποστηρίζουν ότι έτσι μπορεί να μην επιλυθεί αμέσως η κρίση χρέους, αλλά
σίγουρα θα σπάσει ο σημερινός φαύλος κύκλος μεταξύ ταμειακών και τραπεζικών κρίσεων, όπως δηλώνει στην Deutsche Welle – που έχει τη σχετική είδηση – ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο HEC των Παρισίων κ.Νταβίντ Τεσμάρ, που συνυπογράφει τη σχετική πρωτοβουλία.

Το νέο εργαλείο χρέους, που ονομάζετε European SafeBonds. «Αυτό το ομόλογο είναι , λέει, απολύτως ασφαλές, γιατί αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο πιστωτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη. Ανταποκρίνεται στην αυξημένη διεθνή ζήτηση για σίγουρες επενδύσεις και βοηθάει το ευρώ να γίνει διεθνές αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο».

Ωστόσο όσον αφορα το ελληνικό χρέος σε μεγάλο βαθμό δεν θα καλύπτεται από τα ασφαλή European Safe Bonds, αλλά θα ενταχθεί σε μία δεύτερη κατηγορία ομολόγων υψηλότερου κινδύνου, τα Junior Bonds, εξηγεί ο καθηγητής Τεσμάρ:

«Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα έχει ρίσκο, αλλά το ρίσκο του είναι σαφώς προσδιορισμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας ένα πιθανό σενάριο είναι ότι, εφόσον κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός και υπάρξει στάση πληρωμών για ένα κομμάτι του ελληνικού χρέους, τότε το κομμάτι που θα αποπληρωθεί θα ενταχθεί στα ασφαλή SeniorBonds, ενώ το άλλο κομμάτι που δεν αποπληρώνεται θα μπει στα JuniorBonds. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι σε περίπτωση μερικής στάσης πληρωμών, κάποιοι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματά τους».


http://www.prionokordela.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα