Με απουσίες και "παρών" ψηφίσθηκε η χρηματοδότηση των κομμάτων

Με ψήφους 155 υπέρ και 56 ψήφους κατά, 3 ψήφους «παρών» ψηφίστηκε η τροπολογία για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του 2011 και των δύο δόσεων του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
Κύριο χαρακτηριστικό της ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το ΛΑΟΣ είναι οι απουσίες 86 βουλευτών. Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των .....
Ανεξάρτητων
Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Ιωάννης Ζιώγας.

Καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, 'Αννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή Τέντε, ενώ μεταξύ των «ηχηρών» απουσιών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν των Γιάννη Ραγκούση, Βάσως Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σωκράτη Ξυνίδη, 'Αρη Σπηλιωτόπουλου, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Όλγας Κεφαλογιάννη και Φωτεινής Πιπιλή.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος «ξιφούλκησαν» κατά της τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ειδικά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με το οποίο συνηγόρησαν οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Καμμένος.

«Καταργούνται αστικά δικαιώματα και εν προκειμένω τα δικαιώματα των τραπεζών στα οποία έχει εκχωρηθεί κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση», είπε αναπτύσσοντας το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η κ. Μπακογιάννη, καθώς η τροπολογία θεσπίζει το ανεκχώρητο των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης που αποδεσμεύονται.

Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη προέβλεψε ότι «οι διοικούντες τις Τράπεζες στις οποίες οφείλουν τα κόμματα θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να απαγορευτεί η εκταμίευση της δόσης διότι διαφορετικά θα είναι σα να διαπράττουν απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω του ύψους του ποσού».

Στην πριμοδότηση των ΜΜΕ που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, υποστήριξε ότι στοχεύει η αποδέσμευση των δόσεων προς τα κόμματα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ταυτόχρονα ζήτησε άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα πάνε με ίσους όρους στις εκλογές.

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο Πάνος Καμμένος που χαρακτήρισε προκλητική την τροπολογία, θέση που όπως είπε μετέφερε και σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το υπαινιγμό ότι η πρόταση της αντισυνταγματικότητας τέθηκε από την κυρία Μπακογιάννη «όχι για λόγους ουσίας αλλά επί τη βάσει των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλώντας μάλιστα για πρόδηλη υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών. Η θέση του ερμηνεύτηκε μάλιστα από τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη απόδειξη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «θα συγκυβερνήσουν και μετά τις εκλογές».

Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο κα
Keywords
Τυχαία Θέματα