Κλείνουν την στρόφιγγα σε οδικά έργα υποδομής

Την ώρα που ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης έκοβε ουσιαστικά και τις τελευταίες ελπίδες για την συνέχιση των εργασιών στην Ιόνια Οδό και τα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης έστελνε από τις Βρυξέλλες ένα αισιόδοξο μήνυμα. Άνοιγε παράθυρο για ολοκλήρωση των αξόνων μέσω του ΕΣΠΑ. Η λύση αυτή δεν είναι η πλέον εύκολη και για την επίτευξή της....
υπάρχουν δύο απαραίτητες προυποθέσεις:

Η πρώτη
είναι να οριστικοποιηθεί άμεσα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και η δεύτερη η αναθεώρηση του πλαισίου συγχρηματοδότησης για τις συμβάσεις παραχώρησης που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει το συνολικό κόστος της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης. Με βάση την τροποποίηση αυτή θα καλυφθεί το σύνολο του κόστους των απαλλοτριώσεων που δεν μπορούμε να πληρώσουμε με εθνικούς πόρους, από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χρυσοχοίδης, εκτός από τα 5 μεγάλα έργα παραχώρησης, ξεμπλοκάρουμε 59 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 5 δις ευρώ, που το καθένα από αυτά ξεπερνάει τα 50 εκ. Ευρώ σε προϋπολογισμό, με τη συστηματική παρακολούθηση των έργων από ειδική ομάδα έμπειρων στελεχών που συστάθηκε στο Υπουργείο μας.

Ο υφυπουργός εξήγησε, επίσης, πως για οποιαδήποτε αλλαγή στις συμβάσεις των οδικών έργων θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές ή το Δημόσιο να καταγγείλει μονομερώς την σύμβαση.

O κ. Μαγκριώτης είπε πως η συμφωνία η οποία είχε γίνει -με την υπογραφή μάλιστα μνημονίου συναντίληψης- ακυρώθηκε από την άλλη πλευρά κι έτσι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ώστε να μειωθούν τα διόδια. Κατά το δεύτερο μέρος, ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως αν το Δημόσιο καταγγείλει μονομερώς τις συμβάσεις τα έργα θα σταματήσουν και θα υπάρξει πολλαπλή ζημία.

http://www.prionokordela.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα