Οι όροι της τρόικας για να επιστρέψει στην Αθήνα

Σε βαρύ κλίμα και με τα σύννεφα για ενδεχόμενη χρεοκοπίας να πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και τον πρόεδρο της....
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης είναι το γεγονός
ότι η τρόικα «τα έψαλε» για ακόμα μια φορά στον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη και πως αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή δεν θα υπάρξει σωτηρία της χώρας.

Επίσης, δεν ορίστηκε ακριβής ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και αν επιστρέψει στα μέσα της εβδομάδας όπως πιθανολογείται, δεν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις άμεσα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν πρώτα να διαπιστώσουν ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εφαρμογή των μέτρων ισχύουν στο ακέραιο.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου - Λανγκάρντ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τους όρους, κάτω από τους οποίους θα επιστρέψει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Στη συνάντηση, στην οποία αρχικά συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση εξειδίκευση των μέτρων, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να επιτύχει του στόχους του 2011-2012.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται θέσει άμεσα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των στόχων, εξειδικεύοντας παράλληλα τα μέτρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων

Το βλέμμα των δανειστών είναι στραμμένο και στην αυριανή ψηφοφορία για το ειδικό τέλος ακινήτων. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει τα μέτρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η τρόικα στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζομένους στο δημόσιο τομέα ενώ παραμένουν οι πιέσεις για άμεσες απολύσεις.

Οι δανειστές ζήτησαν από τον Ευ. Βενιζέλο και νέα μέτρα αν χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έτσι, εκτός της άμεσης εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου είναι πιθανόν να προηγηθεί μία μείωση στους μισθούς του δημοσίου κατά 20%. Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Η τρόικα ζητά άμεση λύση στο θέμα της φοροδιαφυγής. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί πολλές φορές στην Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρξει «αντίδραση» από την ελληνική πλευρά.

Επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται επίσης και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή ομιλία του στην Ουάσινγκτον τοποθέτησε στο 1,4 δις ευρώ τον στόχο για έσοδα μέχρι το τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα