ΚΕ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό κο κουτρουμανη είναι η προστασία, μέσω ενός νέου θεσμικού πλαισίου, των ανέργων, άνω των 55 ετών, που τους υπολείπονται κάποια χρόνια εργασίας για την κατώτατη σύνταξη.η διαθετουν τα απαραιτητα ενσυμα για μια....
μειωμενη συνταξη.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΠΡΟΣ Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Ειδική ρύθμιση για τη....
συνταξιοδότηση ανέργων
Κυρία Υπουργέ,
Σε όλα τα ταμεία υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων, προκειμένου ο ασφαλισμένος να
συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καταβάλλοντας εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.
Για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1.01.2011 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για την προσαύξηση της σύνταξης καθιερώνεται ο πλασματικός χρόνος (κατ' ανώτατο όριο 7 έτη) με ή χωρίς εξαγορά.
Στην περίπτωση θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο πλασματικός χρόνος δεν εξαγοράζεται κι αφορά τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και μία ειδική κατηγορία, η οποία αφορά άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι πέραν της χρήσης του μη εξαγοράσιμου πλασματικού χρόνου, θα πρέπει να εξαγοράσουν επιπλέον ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας, οι οποίοι, δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλουν στο Ταμείο τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία αλλά και με τον κίνδυνο να μην βρουν εύκολα εργασία, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Για τους εν λόγω συμπολίτες μας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας στη χώρα μας.
Για όσους, επομένως, είναι άνω των 55 ετών, άνεργοι και τους υπολείπονται κάποια χρόνια εργασίας για την κατώτατη σύνταξη, μέσω ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου, να προβλέπεται η δυνατότητα συνταξιοδότησής του άμεσα, αποδίδοντας τις εισφορές για τη συμπλήρωση του χρόνου όχι εφάπαξ, αλλά με παρακράτηση μέρους της σύνταξής τους μηνιαίως, σε ισόποσες δόσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.
Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα, σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι βρίσκονται πρώτοι στο στόχαστρο της ανεργίας.
Έπειτα από τα παραπάνω,
ερωτάται Ο Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις τους Υπουργείου η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει την τμηματική καταβολή των εισφορών, για την κατοχύρωση της κατώτατης σύνταξης σε όσους βρίσκονται άνω των 55 ετών, είναι άνεργοί και δηλώνουν αδυναμία εξαγοράς των υπολειπόμενων ενσήμων;
2. Σε περίπτωσης θετικής απάντησης στο ως άνω ερώτημα πότε προβλέπεται να ρυθμιστεί το εν λόγω θέμα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της
Keywords
Τυχαία Θέματα