Και προτάσεις της αντιπολίτευσης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Η αναδιαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης αποτελεί στην παρούσα χρονική συγκυρία το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης, προκειμένου να είναι σε θέση, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο υπουργός των Οικονομικών να παρουσιάσουν με λεπτομέρειες το περιεχόμενό του την προσεχή εβδομάδα, Την Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά πειστικά και οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χώρα έχουν καταστήσει σαφές πως επιθυμούν να συνταχθεί όσο το.....
δυνατό ταχύτερα, ώστε να εγκριθεί και από την Βουλή και να ξεκινήσει
εξίσου ταχύτατα και η εφαρμογή του.

«Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και κάθε μέρα που χάνεται επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», σχολίαζε χθες κυβερνητικό στέλεχος, αποδεχόμενο την υστέρηση που παρατηρείται και την αναποτελεσματικότητα και ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων.

Επιπλέον, η κυβέρνησης επεξεργάζεται την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα συγκεκριμένων προτάσεων της αντιπολίτευσης, με στόχο να εμφανίσει στο εξωτερικό και δη στην τρόικα πως υπάρχει και έχει πλέον σχηματισθεί ένα ενιαίο μέτωπο, στο μέτρο του δυνατού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Έτσι, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος και των μέτρων που θα απαιτηθούν για τη συγκράτηση των δαπανών και την μείωση των ελλειμμάτων θα απευθύνει πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συζητήσουν και να θέσουν ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης για την υπέρβαση της σημερινής χαοτικής κατάστασης.

Προφανής επίσης στόχος του πρωθυπουργού είναι η «ιδιότυπη πολιτική συνεννόησης» αν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί και στην ψηφοφορία επί του προγράμματος. Το ζήτημα, ωστόσο, αποκτά και ευρείες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς στην περίπτωση που στο πρόγραμμα συμπεριληφθούν και προτάσεις της αντιπολίτευσης τίθεται το ερώτημα ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν την εφαρμογή τους, αφού μέχρι τώρα η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές είναι αρνητικές.
Πάντως, στους κυβερνητικούς κύκλους έχει από χθες αρχίσει μία συζήτηση , φιλολογικού χαρακτήρα για το αν ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στον ελληνικό λαό και να αυτή η ενέργεια θα ονομασθεί διάγγελμα ή απλώς ανακοίνωση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Διάγγελμα είναι ένας όρος που δεν μας καλύπτει, υπό την έννοια ότι εμπεριέχει μία δραματικότητα, η οποία δεν ταιριάζει στη στιγμή», σημείωσε και συμπλήρωσε «εδώ χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται σαφώς και συναίσθηση ευθύνης. Το διάγγελμα παραπέμπει αλλού. Αυτό που θα γίνει με κάποιο τρόπο και θα δούμε πώς, είναι η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου και των αποφάσεων που θα λάβουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στις φωνές που ακούγονται σχετικά με την αναγκαιότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας για ένα μεταβατικό διάστημα από κάποια προσωπικότητα. «Το να έρθουν πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής – υπερκομματικά ή κάποιοι “σοφοί” - για να μας σώσουν, είναι έξω από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα