«Καυτά» προβλήματα ζητούν λύσεις

Την «καυτή ατζέντα» των προβλημάτων που ζητούν κατεπειγόντως λύση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί που θα μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολος, καθώς θα πρέπει να δρομολογηθούν μέτρα που σχετίζονται με....
την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μέχρι τα τέλη του 2011 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης οργανικών μονάδων, αλλά και η ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών.

Σύμφωνα με το «Έθνος», με τον πολυνόμο θα πρέπει οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους φορείς να έχουν υπογραφεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά θα πρέπει να «κλείσουν» οι φορείς και να τεθούν σε εφεδρεία 7.000 υπάλληλοι.

Εντός του Νοεμβρίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης των 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.

Άλλα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι:

Αυθαίρετα και σκουπίδια

Η υλοποίηση της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αποτελούν τις μεγάλες εκκρεμότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων, επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση.

Στο τέλος Οκτωβρίου εξάλλου έληξε η διαβούλευση με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και αναμενόταν η κωδικοποίηση των θέσεων των δύο μερών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Νέο εξεταστικό σύστημα και «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τέσσερις βασικές εκκρεμότητες θα πρέπει να διαχειρισθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες σχετίζονται με τα σχολικά βιβλία, την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, το νέο εξεταστικό σύστημα και τον «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Άνοιγμα επαγγελμάτων και αποκρατικοποιήσεις

Τρεις σοβαρές εκκρεμότητες, στις οποίες εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο των απασχολούμενων στις μεταφορές και προκύπτουν τόσο από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα όσο και από την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας τόσο στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) όσο και στις εταιρείες του Ομίλου ΟΣΕ. Ηδη οι αντιδράσεις των εργαζομένων, που οδήγησαν και στις πολυήμερες απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, είναι σφοδρές, ενώ και οι διοικήσεις των ετα
Keywords
Τυχαία Θέματα