Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρόνο»

Εντονα επικριτικός έναντι της διαδόχου του εμφανίζεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ότι «αυτό που επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή συγχρόνως των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της λιτότητας, δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα». Για τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό είναι σαφές ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να....
συνυπογράψω εξ ολοκλήρου το ποίημα του Γκίντερ Γκρας, αλλά αναγνωρίζω ότι έχει ένα ισχυρό επιχείρημα: δεν δώσαμε πολλές ευκαιρίες στην Αθήνα». Ο Σρέντερ είχε προωθήσει την πιο σκληρή μεταρρύθμιση του γερμανικού κράτους πρόνοιας από την εποχή του Μπίσμαρκ. Η «Ατζέντα 2010» είχε χαρακτηριστεί «δεξιά στροφή» και η βάση του SPD έβραζε. Σε αντιστάθμισμα, η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση του Σρέντερ παραβίαζε τα κριτήρια του Μάαστριχτ. «Καμία κυβέρνηση σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει δομικές μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως να υλοποιήσει μια πολιτική λιτότητας χωρίς σοβαρές κοινωνικές εντάσεις», δηλώνει ο Σρέντερ και προσθέτει: «Αυτή ήταν η γερμανική πραγματικότητα το 2003. Είχαμε μόλις θέσει σε εφαρμογή την Ατζέντα που προέβλεπε περικοπές ύψους 20 δισ. ευρώ και μια σοβαρή μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αλλά δεν μπορούσαμε να στραγγαλίσουμε και άλλο την οικονομία. Ετσι, ζητήσαμε ένα μεγαλύτερο όριο στα κριτήρια του Μάαστριχτ». Σε αυτό το σημείο ο πρώην καγκελάριος δεν μπορεί να κρύψει την πικρία του: «Επειτα έχασα τις εκλογές, η κ. Μέρκελ επωφελήθηκε, η οικονομία ανέκαμψε. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία», αναφέρει. Από αυτή την ιστορία, όμως, εξάγεται ένα συμπέρασμα: «Μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο».
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να σωθεί η Ελλάδα. Υπό μία προϋπόθεση όμως: «Εξαρτάται από αυτούς, από το πώς θα ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες, από το αν θέλουν να σωθούν. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση διατεθειμένη να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να τη σώσουμε. Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν ότι αφήσαμε μετέωρο τον Παπανδρέου. Εκείνος ήταν σαφής: "Δώστε μου περισσότερο χρόνο". Τώρα οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, αλλά και οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται μέσα σε μία νύχτα. Πρέπει να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αν εκείνοι μεταρρυθμίσουν το κράτος τους, αλλά και να μπορούν να το κάνουν βαθμιαία. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ασκούμε μόνο πίεση στην Αθήνα». Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ. Ο Σρέντερ εκτιμά ακόμη ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα βρει τον βηματισμό του. Οι λόγοι είναι πρακτικοί: «Κάθε γάλλος πρόεδρος και κάθε γερμανός καγκελάριος μαθαίνουν γρήγορα ότι στην Ευρώπη δεν προχωρεί τίποτε αν δεν συνεργαστούν το Παρίσι και το Βερολίνο. Και αυτό θα γίνει με τον Ολάντ και τη Μέρκελ, όπως έγινε με εμένα και τον Σιράκ, τον Σμιτ κα
Keywords
Τυχαία Θέματα