ΓΙΟΓΚΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πριν από 25 χρόνια περίπου η γιόγκα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Σήμερα διαφημίζεται παντού. Εφημερίδες, περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας και πολλά βιβλία προσπαθούν να την «περάσουν» στον κόσμο, ενώ υπάρχουν και πολλές σχετικές οργανώσεις και σχολές. Τα περισσότερα γυμναστήρια, σε κάθε σχεδόν συνοικία, έχουν και ένα τμήμα γιόγκα. Προσπαθούν να την εισαγάγουν ακόμα και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση! Φαίνεται ότι αυτό το σύστημα κάνει για όλα, πως είναι μία πανάκεια!
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μόνο κάποιος που έχει προσωπική
εμπειρία, μπορεί να....
ξέρει. Εμείς σήμερα θα τολμήσουμε μια κριτική, λέγοντας πράγματα που κρύβονται.[1] Γιατί εμείς γνωρίζουμε τα πράγματα από «μέσα». Κάποιοι από μας ήμασταν μαθητές, οπαδοί, φίλοι, τρώγαμε μαζί, συζητούσαμε και παρακολουθούσαμε τις σχετικές ομιλίες και τα σεμινάρια τότε, στην αρχή, γύρω στο 1980. Ξέρουμε πολλά περισσότερα από τους σημερινούς μαθητές.
Ξέρουμε γνωστούς που τρελάθηκαν από την μακροχρόνια εξάσκηση αυτών των «τεχνικών», αλλά και κάποιον που αυτοκτόνησε.[2] Ξέρουμε όλα τα ψέματα που λένε και τον τρόπο με τον οποίο συνεχώς διαστρέφουν την πραγματικότητα και παραπληροφορούν. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:

1. ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Από τη μια λένε ότι δεν είναι κερδοσκοπικά σωματεία, από την άλλη όμως οργανώνουν σεμινάρια, που για να συμμετάσχεις πρέπει να πληρώσεις τεράστια ποσά. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν δίνεται δωρεάν. Είναι μία καλοστημένη εμπορική επιχείρηση που πουλάει «φιλοσοφία», «κοσμοθεωρία», «υπαρξιακή αναζήτηση», «αυτογνωσία», «ψυχολογική υποστήριξη» και ό,τι παραπλήσιο θέλετε.

2. Η ΓΙΟΓΚΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λένε ότι η γιόγκα είναι επιστήμη και χρησιμοποιούν επιστημονική ορολογία, για να «ψήσουν» τους ανυποψίαστους. Πώς είναι όμως δυνατό να ονομάζεις επιστήμη ένα σύστημα που ασχολείται με μεταφυσικές έννοιες (όπως η ύπαρξη ψυχής, η ύπαρξη Θεού, η ζωή μετά το θάνατο και η μετεμψύχωση) και που αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους από τον «θεό» Κρίσνα ως μια μορφή λατρείας, ως ένας δρόμος που οδηγεί προς αυτόν;[3] Μήπως δεν ψέλνουν στο κεντρικό άσραμ στό Μουνγκύρ της Ινδίας κάθε μέρα επί μία ώρα αποσπάσματα από τη Μπαγκαβάτ Γκιτά (το ευαγγέλιο του Ινδουισμού);
Ο ίδιος ο Σατυανάντα (στον πρόλογο του βιβλίου του «ΑΣΑΝΑ, ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ, ΜΟΥΝΤΡΑ, ΜΠΑΝΤΑ», σελ. 7) γράφει: «Σύμφωνα με την παράδοση και τις γραφές, ιδρυτής της Γιόγκα, συμπεριλαμβανόμενων των ασάνων, είναι ο Σίβα (σ.σ. πρόκειται για θεό του Ινδουισμού με τεράστιο πλήθος ναών σε όλη την Ινδία). Αυτός δημιούργησε τις ασάνες και τις δίδαξε στην πρώτη του μαθήτρια Παρβάτι», η οποία, όπως εξηγεί πιο κάτω, «θεωρείται η μητέρα ολόκληρου του σύμπαντος». Άρα και ο ίδιος ο Σατυανάντα παραδέχεται ότι η Γιόγκα είναι θεϊκό δημιούργημα κι όχι ανθρώπινη επιστήμη! Γιατί τότε μας δουλεύουν; Γιατί απλούστατα, αν πουν εξαρχής σε κάποιον Έλληνα ότι ο Σίβα είναι θεός, δεν θα το δεχτεί. Χρησιμοποιούν συνεπώς το όνομα της επιστήμης, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας. Πάνε σιγά-σιγά
Keywords
Τυχαία Θέματα