Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές;

Τι θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε ένα μήνα;

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Την ιστορία την γράφουν πάντα οι νικητές. Αλλά, οι ηττημένοι καιροφυλακτούν και εκδικούνται. Λαός ο οποίος δεν έχει μνήμη δεν έχει και μέλλον.

θα μπορούσαμε λοιπόν, να.....
πούμε, ότι τρεις είναι οι βασικές παραλλαγές υπό τις οποίες έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο
της ιστορικής εμπειρίας ο “Σοσιαλισμός”, ως πολιτική ιδεολογία αλλά και ώς κοινωνική εφαρμογή :

- Η μαρξιστική παραλλαγή, που εγκαθιδρύθηκε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 1917 με τον Λένιν. Οι πρωτεργάτες όμως του σπουδαίου αυτού ιστορικού εγχειρήματος αρνήθηκαν να στηρίξουν την εξουσία τους σε δυνάμεις πέραν του κομμουνιστικού κόμματος, ο πλήρης έλεγχος του οποίου συν τω χρόνω περιήλθε στην απόλυτη κυριαρχία ενός ανθρώπου, του Ιωσήφ Στάλιν, που διαδέχθηκε τον Λένιν μετά τον θάνατό του στην ηγεσία του ΚΚΣΕ.

Έτσι η μορφή αυτή του σοσιαλισμού, λόγω της μονοκομματικής κυρίως διάρθρωσής της, εκφυλίστηκε σε ολοκληρωτικό καθεστώς, όχι και απο τα καλύτερα, τα οποία, γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

- Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός αντίθετα, επηρεασμένος από το πάθημα της ρωσικής εμπειρίας, εμμένει στη σύζευξη της Ατομικής Ελευθερίας με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την οποία (σύζευξη) μόνο η πολυκομματική διάρθρωση, μπορεί να εγγυηθεί.

Με αυτήν την οργανωτική και λειτουργική συνθήκη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πραγματοποίησε σαρωτική πορεία είτε ως μαζικό κίνημα είτε ως δύναμη εξουσίας στην Ευρώπη: Τη Σκανδιναβική, όπου διαχειρίστηκε επί δεκαετίες τις τύχες τριών χωρών (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία), την Κεντρική (Γερμανία, Αυστρία) και την Νότια (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία).

- Η τρίτη παραλλαγή του Σοσιαλισμού, η λεγόμενη και “τριτοκοσμική”, αποτελεί παράφραση των δύο προηγουμένων. Εμφανίστηκε σε χώρες του Τρίτου Κόσμου (Λιβύη, Συρία, Ιράκ κλπ ), και στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε ως κάλυμμα για να περάσουν σκληρές, στρατιωτικές ενίοτε δικτατορίες.

Η πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα το 1974, και η μετάβαση σε δημοκρατικό καθεστώς, ονομάστηκε μεταπολιτευτική περίοδος η οποία διήρκησε 37 χρόνια. Την χώρα την κυβέρνησαν ουσιαστικά δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εναλλασόμενα στην εξουσία, αξιοποιώντας έντεχνα την αντιδικτατορική διάθεση και την δημοκρατική πίστη του λαού μας.

Επί 37 χρόνια οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας, πίστευαν ότι η οικονομική ευμάρεια στον τόπο, προήρχετο κυρίως απο τις πολιτικές τις οποίες εφήρμοζαν τα κόμματα εξουσίας, πολιτικές οι οποίες ανακατένημαν τον πλούτο της χώρας ανάλογα και δίκαια πρός τον εργαζόμενο Ελληνα πολίτη.

Δυστυχώς όμως, ήταν ένα “όνειρο” το οποίο κράτησε πολύ, και για το οποίο εδώ και τρία χρόνια περίπου, καλούμεθα, οι περισσότεροι Έλληνες, και οι επόμενες γενιές μας, να εξοφλήσουμε ένα χρέος το οποίο δεν δημιουργήσαμε, δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε, και τελικά απεδείχθη ότι έγινε για να γίνουν πλουσιότεροι, κάποιοι “αστο
Keywords
Τυχαία Θέματα