Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και Π.Α.: Η Κύπρος δεν είναι μακριά…

Είναι πασιφανές ότι τον κύριο ρόλο σε μία σύγκρουση στην Κύπρο και την εγγύς θαλάσσια περιοχή θα έχει η Π.Α. Αν και η σημασία των ναυτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να παραμεριστεί, είναι η άμεση αντίδραση του αεροπορικού όπλου στη χρόνο-διάσταση των πολεμικών επιχειρήσεων που θα έχει καταλυτικά αποτελέσματα.

Οι όποιες ναυτικές δυνάμεις σταλούν στην περιοχή της Κύπρου, θα....
φθάσουν μετά από δύο ημέρες και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν κριθεί
αναγκαίες στο πολεμικό θέατρο του Αιγαίου. Εν αντιθέσει, οι αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να πλήξουν στόχους ή να προσφέρουν υποστήριξη εντός ωρών, επιτρέποντας τη μεταφορά δυνάμεων από άλλα μέτωπα, χωρίς να χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η μακροχρόνια έλλειψή τους.

Η κατάσταση στην Κύπρο σήμερα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Κύπρος έχει προχωρήσει στην απόκτηση σύγχρονων, οπλικών συστημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κυπριακών, χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες θα ταχθούν εναντίον της τουρκικής, ποσοτικής υπεροχής στο νησί. Η εισαγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα άρματα μάχης Τ-80U, τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Suzana και τα ΤΟΜΑ BMP-3P, επιτρέπουν στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), τη διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων με αυξημένες δυνατότητες επιτυχίας, εφόσον οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στο νησί δεν αλλοιωθούν.

Καθώς η Κύπρος βρίσκεται πλησίον των τουρκικών λιμένων, αναμενόμενη είναι και η ροή ενισχύσεων και εφοδίων από την τουρκική ενδοχώρα προς τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί λιμένες βρίσκονται πλησίον του χώρου ευθύνης της 3ης Τουρκικής Στρατιάς και της γεωγραφικής περιοχής που εξαιρείται από τη Συνθήκη CFE.

Ως αποτέλεσμα λοιπόν, η τουρκική ηγεσία δύναται να αντλήσει δυνάμεις από μία τεράστια δεξαμενή, η οποία είναι ουσιαστικά απρόσβλητη από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Επίσης, ουσιαστικό αμυντικό κενό αποτελεί η έλλειψη μαχητικών αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν εναέρια κάλυψη στις δυνάμεις της ΕΦ.

Η Τουρκία ακολουθώντας πολιτικές εκβιασμών έχει πετύχει να διατηρήσει την ΕΦ ευάλωτη σε αυτόν τον τομέα, αποτρέποντας την εγκατάσταση στο νησί Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς (S-300), που θα μπορούσαν να της προσφέρουν την αναγκαία αντιαερο- πορική κάλυψη. Ως αποτέλεσμα, η Π.Α. καλείται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, προκειμένου να έχει εμφανή και ουσιαστικό ρόλο, στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).

Τακτική κατάσταση και Π.Α.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να έχει πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες για αποστολές στη Μεγαλόνησο. Καλείται να προσφέρει αεροπορική κάλυψη, να εκτελέσει αποστολές Εναέριων Περιπολιών Μάχης (CAP), αποστολές Εγγύς Υποστήριξης (CAS), όπως και επιχειρήσεις Προσβολής Στόχων Επιφανείας (TASMO). Συγκεκριμένα, η τακτική κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: η τουρκική διάταξη περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα