Εν αναμονή της απόφασης του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Την απόφαση του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ υπό το βάρος των διαφωνιών μεταξύ των μελών του διεκόπη - και όσο η Συμμαχία δεν αποφασίζει, τόσο δεν αλλάζει η ελληνική στάση, με την ελληνική εμπλοκή στις επιχειρήσεις να...
είναι ούτως ή άλλως αναβαθμισμένη.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται
πως διευκολύνσεις αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα παρασχεθούν σε οποιονδήποτε σύμμαχο ζητήσει σε οποιαδήποτε βάση αυτές ζητηθούν. Ήδη το απόγευμα της Δευτέρας τέσσερα βελγικά F-16 απογειώθηκαν από τον Άραξο, εκτελώντας αναγνωριστική πτήση.

Εξάλλου, στη βάση της Σούδας αναμένονται τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από το Κατάρ και 24 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται νότια της Κρήτης το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, το οποίο επίσης θα χρησιμεύσει ως βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται σε οποιασδήποτε μορφής ελληνική εμπλοκή στην επιχείρηση κατά της Λιβύης, επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ενώ η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση δια των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας διαβεβαιώνει ότι η συμμετοχή της Αθήνας είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα και δεν υφίσταται κίνδυνος να πληγούν ελληνικοί στόχοι από ενδεχόμενη λιβυκή αντεπίθεση.

«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, βασικό θέμα συζήτησης του οποίου ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

Εξάλλου, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΕ επανέλαβε την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. «Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που θα δοκιμάσει και την ενότητα και την ετοιμότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των αραβικών χωρών.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τα «άμεσα συμφέροντα» που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, λέγοντας ότι από τις εξελίξεις «επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της γειτονιάς μας». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι την πολιτική της Ελλάδας υπαγορεύουν αυτονόητες αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, και πως στην προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική-διπλωματική λύση στην κρίση, η Ελλάδα είναι στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι απογοητευτικό ότι το καθεστώς Καντάφι απάντησε στα αιτήματα του λιβυκού λαού για αλλαγή και δημοκρατία με όπλα και βία», επισημαίν
Keywords
Τυχαία Θέματα