Ελληνική φρεγάτα έκανε νηοψία και το Κυπριακό κράτος Παράνομη Κατάσχεση

Η Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς με κυβερνήτη τον Αρχιπλοίαρχο τότε Αντώνη Παπαϊωάννου είχε επιχειρήσει να κάνει τη πρώτη νηοψία στο πλοίο «Μόντσιεγκορσκ», όταν αυτό έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο καπετάνιος του είχε αρνηθεί τη νηοψία και αυτό είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των Αμερικανών οι οποίοι ανέλαβαν στις 19 Ιανουαρίου του 2009 να κάνουν την έρευνα.
Πλήρωμα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των.....
αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την Κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το Ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.
«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον.
Μετά από μία ημέρα, η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε. Όπως αναφέρεται, ο Παντελίδης παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Κύπρου, ενώ οι πρώτες αναφορές των λιμενικών για μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών ήγειραν τις ανησυχίες των Κυπρίων.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έδινε εντολή να ζητηθεί από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης η εκτροπή του «Μόντσιεγκορσκ» σε λιμάνι της Κύπρου και «να κατακρατηθεί το φορτίο του» - οι Κύπριοι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, επειδή το πλοίο έφερε Κυπριακή σημαία. Αναφορές από τα Wikileaks: τι έλεγαν οι ΗΠΑ για το μοιραίο πλοίο και τα πυρομαχικά!

Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν από κοντά τον πλου του πλοίου που μετέφερε τα εκρηκτικά που τα ξημερώματα εξερράγησαν στη Κύπρο σκορπώντας το θάνατο.

Μέσω των τηλεγραφημάτων που αποκαλύφθηκαν από τα Wikileaks, προκύπτει ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ, παρακολουθούσε το πλοίο, με το πολεμικό πλοίο USS Barry. Το τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη Frank Urbancic έχει ημερομηνία 29/01/2009 και μεταφέρει την αναφορά του πολεμικού πλοίου, ότι το φορτηγό πλοίο με τα εκρηκτικά εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Στο τηλεγράφημα περιγράφονται οι επικοινωνίες που υπήρξαν με την Κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα του πλοίου. Οι επικοινωνίες ήταν ουσιαστικά “συστάσεις” αν όχι “εντολές” για να γίνει μπλόκο στο πλοίο με τα εκρηκτικά. Οι Αμερικανοί θύμιζαν στους Κύπριους της αποφάσεις του ΟΗΕ για τα πλοία που δεν συμμορφώνονταν με τις αποφάσεις 1747 και 1803 των
Keywords
Τυχαία Θέματα