Ελλάδα και Πορτογαλία: Βίοι παράλληλοι (και) στις κολοτούμπες

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Παρηγορηθείτε. Υπάρχουν κολοτούμπες και στην Πορτογαλία. Αυτοί που απέρριψαν τα μέτρα και έριξαν την κυβέρνηση, εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να προσχωρήσουν στην «συμμαχία των προθύμων», που θα οδηγήσει την χώρα στο «ασφαλές καταφύγιο» (για να θυμηθούμε και την περσινή έκφραση του κ. Παπανδρέου) του ΔΝΤ.

Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ηγέτης των Πορτογάλων Σοσιαλδημοκρατών, που με τους βουλευτές του είχε προκαλέσει, την πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες καταψηφίζοντας τα μέτρα τα ....
οποία ο υπηρεσιακός
σήμερα πρωθυπουργός είχε φέρει στη Βουλή προς έγκριση, δήλωσε χθες έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση που… έριξε, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία!

Ο Κοέλιο, λοιπόν, συναντήθηκε με τον Σόκρατες (βλέπετε οι πολιτικοί δεν κρατούν γινάτι, τσακώνονται αλλά πάλι μαζί είναι) και βγαίνοντας δήλωσε στους κατάπληκτους Πορτογάλους δημοσιογράφους, πως δεν θα διστάσει να προσφέρει όση βοήθεια μπορεί για να επιτευχθεί το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο άνθρωπος δηλαδή που έριξε την κυβέρνηση για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και μείωση 10% των συντάξεων του Δημοσίου, τώρα θα βοηθήσει για να… εφαρμοστούν – και μάλιστα σκληρότερα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με κάτι τέτοιους επιβεβαιώνονται όλες οι θεωρίες συνωμοσιολογίας που έχουν τον τελευταίο καιρό ακουστεί περί ΔΝΤ.

«Η Πορτογαλία», είπε ο Κοέλιο στους δημοσιογράφους που είχαν μείνει εμβρόντητοι, «την χρειάζεται αυτή τη βοήθεια». Υποστήριξε δηλαδή πως η πατρίδα του χρειάζεται τώρα τους ξένους δανειστές (και ελεγκτές), ενώ λίγο πριν δεν χρειαζόταν να καθίσουν όλοι μαζί και να βάλουν σε τάξη τα της χώρας τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και υποχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας.

Σας θυμίζει τίποτε αυτό; Μα φυσικά. Προφανώς την περίοδο που κάποιος έλεγε πως δεν υπάρχουν λεφτά (χωρίς να μας εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν λεφτά) και κάποιος άλλος έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν (χωρίς να μας εξηγεί πού θα τα βρει ή καλύτερα λέγοντας πως θα τα βρει εκεί που… δεν τα βρήκε)!

Η πλάκα έχει και συνέχεια. «Μα», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Εσείς μόλις πριν είκοσι μέρες, στις 23 Μαρτίου, ρίξατε ολόκληρη κυβέρνηση για να μην επιτρέψετε την λήψη μέτρων λιτότητας».

«Ναι», απάντησε ο συνεπώνυμος του διάσημου συγγραφέα. «Αλλά έκτοτε κατέστη σαφές πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πίστευα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η Πορτογαλία υπερέβη τα όρια που είχε θέσει για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2010»!

Τι έχουμε εδώ, λοιπόν; Έναν πολιτικό που ρίχνει ολόκληρη κυβέρνηση χωρίς να ξέρει γιατί και μετά βγαίνει και το ομολογεί.

Σας θυμίζει τίποτε αυτό; Μα φυσικά. Προφανώς τους δικούς μας που προεκλογικά έταζαν λαγούς με πετραχήλια, δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα και μετεκλογικά υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν σε πόσο μεγάλο χάλι βρισκόταν η οικονομία – αν και οι αποχωρήσαντες το ομολογούσαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο.
Keywords
Τυχαία Θέματα