Δυστυχώς, όπως τα έχουν κάνει, το Πολίτευμα δεν αλλάζει σε Άμεση Δημοκρατία

Μέσα στη χαρά μου όλο αυτό τον καιρό, είχα αμελήσει να κοιτάξω το αραχνιασμένο Σύνταγμα που χω δικηγόρος γαρ στο γραφείο μου. Συνειδητοποίησα πως όσο ξοφλημένο και να είναι το κοινοβουλευτικό σύστημα, με την κομματική του πειθαρχία τα αρχηγικά κόμματα με τις μικροκλίκες, τις αγκυλώσεις τους επαγγελματίες πολιτικούς και τα λοιπά, όσο και αν η έλλειψη απλής αναλογικής βγάζει κυβερνήσεις μειοψηφίας, όσο και αν θεσμοθετημένοι Συνταγματικοί θεσμοί όπως το...
δημοψήφισμα
υπάρχουν μόνο για την τιμή των όπλων, δε μπορούμε να το αλλάξουμε παρά μόνο εάν καταλύσουμε το κείμενο του συντάγματος.

Θυμίζω το πολίτευμα κατ αρθρ1 παρ.1 του Σ είναι η Προεδρευόμενη ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Δημοκρατία. Το άρθρ. αυτό, δεν αναθεωρείται. Με άλλα λόγια όσο και αν αντιπαθούμε την κατάντια των κομμάτων δε μπορούμε να καταλύσουμε το κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς να γίνει μεγάλο νταβαντούρι. (τα πάνω κάτω κλπ) Καταλήγω πως, πέρα από τις άπειρες θετικές πλευρές του κινήματος μας… σε επίπεδο πολιτειακό (το οποίο θεωρώ επί του παρόντος δευτερεύων σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα που επείγουν…) βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο το οποίο θα πρέπει να τροποποιήσει την κατεύθυνση μας. Να έχουμε λοιπόν σύνθημα την πραγματική δημοκρατία, όπου οι πολίτες είναι ενεργοί, και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας εκτός κομμάτων (δημοψηφίσματα) και κυρίως εντός (κυριαρχία της λαϊκής βάσης κόμματος κ όχι αρχηγού με την έλλειψη κομματικής πειθαρχίας), και επίσης δημοκρατικότερο και δικαιότερο εκλογικό νόμο (απλή αναλογική). Με άλλα λόγια το μόνο που θέλω να πω είναι πως πρέπει να αντιληφθούμε την ισχύ του Συντάγματος ως κειμένου και πως τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά τα κόμματα που όλοι κατηγορούν στην πλατεία και στα μπλογκ. Ή τα εκδημοκρατικοποιείς -μαζί με τον υπόλοιπο κοινοβουλευτισμό, ή αλλάζεις εντελώς το πολίτευμα καταργώντας τον. Μέσος δρόμος σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρις τώρα δεν υπάρχει. Και η δεύτερη επιλογή δε νομίζω να συμβεί και αν συμβεί θα ονομάζεται επανάσταση-παυλα κατάλυση του συντάγματος.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη σκέψη, αν είναι να θέλουμε την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού, και θέλουμε να είμαστε έντιμοι, θα πρέπει να το πούμε στον κόσμο και vice versa.

Αγώνας για ένα καλύτερο αύριο.
Ποτέ πίσω στους καναπέδες.
Μπροστά!

http://www.tsantiri.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα