Διαψεύδεται η σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, αλλά επανέρχονται τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για έκτακτη σύνοδο», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με τις αναφορές περί έκτακτης συνάντησης των....
Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής.

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε από το Παρίσι ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης συνόδου προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ.

«Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα άλλη λύση απ' ό,τι η διαμόρφωση νέων πακέτων δανείων», τονίζει ο κ. Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Μία καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της», υποστηρίζει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός για τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης».

Την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε ζητήσει και με πρόσφατο του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δισ. ευρώ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα