Δεν υπάρχουν ειδήσεις – έτσι κι’ αλλιώς!

Σοφία Βούλτεψη

Αν το καλοσκεφθείτε, μόνο οι (καλές) αναλύσεις λείπουν αυτό το απεργιακό τετραήμερο. Δέκα μέρες τώρα οι ειδήσεις είναι ακριβώς οι ίδιες: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι οικονομολόγοι μιλούν για την επερχόμενη αναδιάρθρωση τους χρέους, αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά. Και η κυβέρνηση με τον Στρος-Καν και....
την Κομισιόν διαψεύδουν. Καθημερινά.

Η τελευταία ημέρα δηλώσεων, δημοσιευμάτων
και διαψεύσεων για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε είναι η Τετάρτη, 6 Απριλίου. Από κει και πέρα, λόγω απεργίας των μέσων ενημέρωσης, μόνο αν γίνει πράγματι αναδιάρθρωση θα το μάθετε. Πάντως την Πορτογαλία στο τσακ την προλάβαμε. Είχαν προηγηθεί, βέβαια, αρκετές σοσιαλιστικές διαψεύσεις για να θεωρείται σίγουρη η προσφυγή της στον μηχανισμό!


Ακριβώς όπως συνέβη πέρσι με την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό (που διαψευδόταν μέχρι την τελευταία στιγμή). Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα με τις συνεχείς διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης.

«Μην πιστέψεις τίποτε μέχρι να διαψευστεί», λέει μια παλιά δημοσιογραφική ρήση. Υπό αυτήν την έννοια, η πορτογαλική προσφυγή στην ξένη βοήθεια, δεν είναι είδηση.

Πίσω στα δικά μας, την Τετάρτη πάντα, η ηλεκτρονική γερμανική έκδοση των Financial Times διαπίστωσε αλλαγή στάσης της ευρωζώνης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο στελέχη διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή στάσης οφείλεται στο γεγονός ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της χώρας μας να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012. Στην περίπτωση αυτή, εκτίμησε η εφημερίδα, οι αυξημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα έπρεπε να καλυφθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι που με δυσκολία θα μπορούσε να εξηγηθεί πολιτικά από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αλλά και από μελέτη του Economist προκύπτει ότι υπάρχουν κατά 15% περισσότερες ένα ή περισσότερα κράτη να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, διέψευσε και πάλι, αποκλείοντας κάθε τέτοιο σενάριο. Κατηγορηματική διάψευση και από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, που επιμένει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο και χαρακτήρισε «σπέκουλα» οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει εγκαίρως στις αγορές η Ελλάδα.

Αυτό το γαϊτανάκι εκτιμήσεων και διαψεύσεων αποτελεί την καθημερινή ειδησεογραφία. Είμαστε στο no news, good news. Αυτές τις απεργιακές ημέρες απ’ ότι φαίνεται οι μόνες ειδήσεις που χάνουμε (αλλά και δεν τις χάνουμε αφού έχουν προαναγγελθεί), είναι η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών των Οικονομικών στη Βουδαπέστη (δεν φαντάζεται κανείς ότι θα… εξεγερθούν κατά των αποφάσεων των πρωθυπουργών τους στις 11 και στις 25 Μαρτίου), ο ενταφιασμός της υπόθεσης των ομολόγων, (προαναγγελθείσα είδηση κι’ αυτή) και οι έλεγχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα