«Δεύτερες σκέψεις» για EFSF – ευρωστήριξη …

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του EFSF και την επικύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου από τη Γερμανική Βουλή είχε αναδειχθεί, όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε μείζον πολιτικό θέμα, τόσο εντός ΕΕ, όσο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά η τελική αίσια έκβαση αυτής της «μάχης» μόνο ανακούφιση και....
αισιοδοξία δεν έφερε στους ενδιαφερόμενους!

Τρανή απόδειξη η ‘μουδιασμένη’ υποδοχή από τις αγορές της έγκρισης της συμφωνίας από
τη Βundestag, αλλά και τα σχόλια που ακολούθησαν και τα οποία δείχνουν πως οι αγορές, οι αναλυτές, επιχειρηματίες και χρηματιστές, τραπεζίτες και πολιτικοί έχουν ακόμα σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή η διαδικασία μπορεί τελικά να αποδειχθεί αποτελεσματική ως προς τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει πολλά: ο κύριος Γιούνκερ αρκέστηκε να πει πως η έγκριση της συμφωνίας από τη Γερμανία «δείχνει ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ως τα μέσα Οκτωβρίου». Και επεσήμανε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με περαιτέρω κεφάλαια, πέρα από τα 440 δις ευρώ για τα οποία γίνεται όλη αυτή η διαδικασία ψηφοφοριών από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Παρόμοιες δηλώσεις κάνει σε κάθε ευκαιρία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όχι όμως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επιζητά «μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα» στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Όχι όμως και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ήδη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ζητώντας τους ‘άμεσα και αποφασιστικά’ μέτρα»! Κι άλλα μέτρα δηλαδή, πέραν αυτών για τα οποία πάσχιζαν 18 μήνες να αποφασίσουν και τώρα χρειάζονται άλλον ένα μήνα για να τα εγκρίνει και ο τελευταίος! Για του λόγου το αληθές δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τα τέλη Ιουλίου που κατέληξαν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει φτάσει Οκτώβρης και απομένουν άλλες 6 χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Εσθονία, Μάλτα, Σλοβακία και Πορτογαλία) που ακόμα ΔΕΝ έχουν προχωρήσει στην σχετική ψηφοφορία.

Με δυο λόγια την ώρα που η κρίση κλιμακώνεται οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν αξιομνημόνευτη αναβλητικότητα στο να υλοποιήσουν ακόμα και αυτά στα οποία συμφωνούν!!!

Το πόσο διστακτικοί είναι πλέον όλοι απέναντι στις προοπτικές που έχει η «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης των Ευρωπαίων φαίνεται και από το γεγονός πως τα αμερικανικά ΜΜΕ ήδη μιλάνε για «μηχανισμό στήριξης – φάντασμα» (σχετικό θέμα ανήρτησε την Πέμπτη το βράδυ το CNNMoney), την ώρα που το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ΔΕΝ θα καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις, καθώς θα «αναζητήσουν τρόπο να ενισχύσουν τις εξουσίες του EFSF χωρίς να αυξήσουν τις κ
Keywords
Τυχαία Θέματα