Χοντραίνει το παιγνίδι η Άγκυρα

Εκτοξεύει συνεχώς νέες απειλές κατά του Ισραήλ, με φόντο τη Μεσόγειο, ο Ερντογάν. Αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών μας χωρών, μερικές εβδομάδες πριν πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον πυροσβέστη προσπαθεί να κάνει η Χίλαρι Κλίντον, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του. Συνεχίζει να εντείνεται η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά τη.....
δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ
για την εβραϊκή επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα, που στοίχησε τη ζωή σε εννέα Τούρκους.

Ο Πρωθυπουργός της κατοχικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες, επαναλαμβάνοντας τις απειλές που εκτοξεύει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. «Στα ύδατα αυτά είχαμε παρουσία στο παρελθόν, έχουμε στο παρόν και θα έχουμε και στο μέλλον», ανέφερε, τονίζοντας ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου θα κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στην περιοχή και ιδιαίτερα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, εκείνοι -εννοώντας τους Ισραηλινούς- έκαναν ό,τι ήθελαν αλλά από σήμερα στις ΑΟΖ θα εμφανίζονται πιο συχνά τα τουρκικά πλοία. Έκανε λόγο για πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου, τα οποία θα ξεκινούν από τις ναυτικές βάσεις της Μαρμαρίδας και της Αλεξανδρέττας, σημειώνοντας ότι «έχουμε υπολογίσει τα πάντα, τι θα μας προσφέρει και τι μπορεί να μας στοιχίσει». Τις προηγούμενες ημέρες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απειλήσει ότι το τουρκικό Ναυτικό θα υπερασπιστεί την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στα διεθνή χωρικά ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα απειλεί ακόμα το Ισραήλ ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν ικανοποιεί καθόλου τις ΗΠΑ. Την Τρίτη, πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο στις 12 Σεπτεμβρίου για διήμερη επίσκεψη, με πιθανό στόχο την αναζήτηση νέου συμμάχου. Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στη Γάζα, αν και, όπως είπε, τη σχετική απόφαση θα πάρει μετά τις συνομιλίες που θα έχει με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους.


Πιο κουμπωμένο το Ισραήλ
Πάντως, το Ισραήλ δεν θα απολογηθεί για την επιδρομή του σε στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα το 2010, ούτε και θα άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε Ισραηλινός Υπουργός, χθες, καθώς οι δεσμοί της χώρας με την Άγκυρα βούλιαξαν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Katz επανέλαβε, επίσης, ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν θα αρθεί. «Το Ισραήλ διατηρεί τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας για να σταματήσει τη μεταφορά όπλων σε τρομοκράτες από τη Χαμάς», είπε, αναφερόμενος στην ισλαμική κίνηση που διοικεί την περιοχή της Γάζας.
Γενικά η εικόνα που το Ισραήλ προσπαθεί να εκπέμψει είναι πως δεν θέλουν επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία. «Δεν θέλουμε να επιδεινωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία», διαμηνύει το Ισραήλ, χωρ
Keywords
Τυχαία Θέματα