Απέλασαν στη ζούλα τον Abdellatif El Kabrane

Την Τετάρτη, 21 Δεκέμβρη, με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών στις 7.30’ το βράδυ, οι αστυνομικές αρχές του αεροδρόμιου της Αθήνας απέλασαν τον Μαροκινό μετανάστη Abdellatif El Kabrane, η απέλαση του οποίου είχε επιχειρηθεί ξανά την Κυριακή το απόγευμα αλλά αποσοβήθηκε.

Θυμίζουμε ότι ο El Kabrane ήταν ένας από τους 300 απεργούς πείνας της ........
Υπατίας και της Θεσσαλονίκης. Επιστρέφοντας
από την πατρίδα του στις 9 Δεκέμβρη, με VISA του Ελληνικού Προξενείου (η VISA εκδίδεται αφού προηγουμένως ο αλλοδαπός δακτυλοσκοπηθεί και ελεγχθεί εξονυχιστικά και από το Σύστημα Σένγκεν στο Στρασβούργο), συνελήφθη στο αεροδρόμιο, με το επιχείρημα ότι είναι γραμμένος στον διεθνή κατάλογο Σένγκεν από την Ιταλία, διότι έχει συλληφθεί να έχει εισέλθει παράνομα στην Ιταλία.
Ο El Kabrane ήταν κατηγορηματικός ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει ταξιδέψει στην Ιταλία. Από το 2007 που ήρθε στην Ελλάδα, αφού πιάστηκε και δακτυλοσκοπήθηκε στη Λέρο, ζούσε συνεχώς στη Χανιά, χωρίς ποτέ να φύγει από εκεί, εκτός από την περίοδο που ανέβηκε για την απεργία πείνας. Οι μπάτσοι του αεροδρόμιου επί μια βδομάδα διαβεβαίωναν ότι θα κάνουν την απαραίτητη αλληλογραφία με την Ιταλία, ότι θα κάνουν διασταύρωση των αποτυπωμάτων και όταν διαπιστωθεί ότι το πρόσωπο που συνελήφθη στην Ιταλία δεν ήταν ο El Kabrane, αλλά κάποιος άλλος που ενδεχομένως χρησιμοποιούσε το διαβατήριό του, θα αφεθεί ελεύθερος.
Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, μας διαβεβαίωναν ότι οι Ιταλοί δεν έστειλαν τίποτα και ότι θα κάνουν νέο σήμα. Και ξαφνικά, το Σάββατο, ανακοίνωσαν στους αλληλέγγυους που πίεζαν καθημερινά την Αστυνομία, ότι την Παρασκευή στάλθηκαν τα αποτυπώματα από την Ιταλία, τα εργαστήρια του Εγκληματολογικού δούλεψαν σαββατιάτικα (!) και διαπίστωσαν ότι τα αποτυπώματα ταυτίζονται. Ετσι, την Κυριακή δοκίμασαν να τον διώξουν, χωρίς να του κοινοποιήσουν κανένα έγγραφο!
Την ίδια μέρα, ο El Kabrane, μέσω της συνηγόρου του Αννυς Παπαρρούσου, υπέβαλε αίτηση θεραπείας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση απαγόρευσης εισόδου του στην Ελλάδα και επιπροσθέτως να του κοινοποιηθεί όλη η αλληλογραφία με την Ιταλία, όπως επίσης να ζητηθούν και φωτογραφίες του συλληφθέντα εκεί, για ν’ αποδειχτεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν ήταν αυτός. Με μεγάλη πίεση η απέλασή του αποσοβήθηκε.
Την Κυριακή το βράδυ, επίσημα η Αστυνομία του αεροδρόμιου διαβεβαίωνε ότι ο El Kabrane δεν θα σταλεί στην Τουρκία κι ότι η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε θα σταλεί τη Δευτέρα το πρωί στο αρχηγείο, προκειμένου να απαντηθεί.
Και ξαφνικά, την Τετάρτη το βράδυ, ενώ το αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών είχε ήδη απογειωθεί, μάθαμε ότι ο El Kabrane «έφυγε» για την Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή γεγονότα που μεσολάβησαν, γνωρίζουμε όμως ότι στον El Kabrane ασκούνταν συνεχής εκβιασμός. «Θέλεις δεν θέλεις θα σε διώξουμε» του έλεγαν συνεχώς. Εκβιασμός που έφτανε μέχρι την αξαίρεσή του από το συσσίτιο των κρατητηρίων. Τον έδιωξαν χωρίς να έχουν δώσει απάντηση στην αίτηση θεραπείας που υπέβαλε, χωρίς να παραδώσουν κανένα αποδεικτικό στοι
Keywords
Τυχαία Θέματα