Δεν υπάρχουν λεφτά να πληρώσουν τις επικουρικές συντάξεις !

Πρόβλημα ρευστότητας να πληρώσουν συντάξεις θα αντιμετωπίσουν τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν άμεσο ταμειακό έλλειμμα που ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ που δεν μπορεί να καλυφθεί από οποιαδήποτε πηγή.

Σύμφωνα με....
κύκλους του υπουργείου Εργασίας με βάση τις αναλογιστικές μελέτες μόνο 3 από τα 31 επικουρικά ταμεία φαίνεται να μην παρουσιάζουν προβλήματα (αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του πληθυσμού των ασφαλισμένων) τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2025.
Όλα τα υπόλοιπα ταμεία σε διαφορετικό χρόνο το καθένα θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η κατάσταση λόγω της
ύφεσης θα επιδεινωθεί περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι μελέτες.

Άρα η διάσωση των επικουρικών ταμείων είναι μονόδρομος , εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη στο υπουργείο Εργασίας , εξορθολογισμό των παροχών, ενοποίηση των ταμείων ,διασφάλιση των πόρων και σωστή αξιοποίηση
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ασφαλισμένος που έχει πληρώσει εισφορές σε σημερινές αξίες και με επιτόκιο 4% το ποσό 34.240 ευρώ ,θα πάρει για 18 χρόνια συντάξιμο βίο σε σημερινές αξίες από το ΕΤΕΑΜ, (το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ ) 87.000 ευρώ περίπου.
Με όρους καθαρά ανταποδοτικούς και με το σύστημα κεφαλαιοποίησης, το ποσό της σύνταξης θα έπρεπε να είναι 60% χαμηλότερο από τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις .
Χωρίς ο στόχος ένα τέτοιο μοντέλο , υποστηρίζουν οι κλυκλοι του υπουργείου εργασίας απαιτείται μεσοσταθμική μείωση 15% στις συντάξεις (μέχρι 25% μεγαλύτερη μείωση) και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

http://www.asfalisinet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα