Απαλλαγή 2009: Αναβολή για Αστυνομική Ακαδημία, Οργανισμό Φαρμάκων, Συμβούλιο

Το ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη, 10 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2009 στα πλαίσια της λεγόμενης "διαδικασίας απαλλαγής". Αποφάσισε, ωστόσο, να αναβάλει τη χορήγηση απαλλαγής στο Συμβούλιο των Υπουργών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι ευρωβουλευτές ακολούθησαν τις συστάσεις της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού και.....
χορήγησαν απαλλαγή. Σε ψηφοφορία
τέθηκαν συνολικά 39 εκθέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Μόλις ελεγχθούν και οριστικοποιηθούν οι ετήσιοι λογαριασμοί, το ΕΚ αποφασίζει - μετά από σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών - εάν θα χορηγήσει απαλλαγή στην Επιτροπή και στα άλλα όργανα της ΕΕ για τις δαπάνες τους μέσα στο εκάστοτε οικονομικό έτος. Η απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι η απόφαση με την οποία το ΕΚ "απαλλάσσει" την Επιτροπή από την ευθύνη της διαχείρισης ενός δεδομένου προϋπολογισμού, γεγονός που σηματοδοτεί και το τέλος της λειτουργίας του εκάστοτε προϋπολογισμού.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ΕΚ χορήγησε απαλλαγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας στη σύνοδο της ολομελείας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία τους για δημιουργία καλύτερων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των χρημάτων που δαπανώνται από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών στο πλαίσιο της λεγόμενης "επιμερισμένης διαχείρισης", η οποία αφορά το 80% των δαπανών της ΕΕ. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αναλάβουν οι πολιτικοί των κρατών μελών την πολιτική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται στις χώρες τους τα χρήματα της ΕΕ, υπογράφοντας "εθνικές δηλώσεις διαχείρισης".

Ο Επίτροπος Algirdas Šemeta, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς, εξέφρασε τη συμφωνία του με τα αιτήματα αυτά του ΕΚ και δήλωσε ότι θα επιδιώξει την πολιτική στήριξη των προτάσεων αυτών από τα κράτη μέλη. Ο κ. Šemeta ανταποκρίθηκε θετικά και στα άλλα αιτήματα του ΕΚ, όπως η συστηματική χρήση της μεθόδου διακοπής ή αναστολής των πληρωμών σε περίπτωση που τα εθνικά συστήματα ελέγχου και διαχείρισης των κρατών μελών αποδειχθούν ανεπαρκή, η βελτίωση της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και η μεγαλύτερη προσπάθεια για απλοποίηση των κανόνων που διέπουν τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Αποτέλεσμα ψηφοφορίας: 506 ψήφοι υπέρ, 132 κατά και 20 αποχές (για την απόφαση χορήγησης απαλλαγής) και 570 ψήφοι υπέρ, 75 κατά και 13 αποχές (για το σχετικό ψήφισμα).

Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία

Το ΕΚ αποφάσισε να αναβάλει τη χορήγηση απαλλαγής για τον προϋπολογισμό στον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας, η οποία εδρεύσει στο Bramshill (Ηνωμένο Βασίλειο), λόγω της " συνεχούς έλλειψης συμμόρφωσης της Ακαδημίας προς τον
Keywords
Τυχαία Θέματα