Αντί για μειώσεις, αυξήσεις στα εισιτήρια

ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 58% στο κόστος μετακίνησης με τα πλοία, αντί για μείωση άνω του 10% που ανέμενε (και προανήγγειλε επισήμως) η κυβέρνηση μετά τη σημαντική μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν.........


στα νησιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, που επέβαλε πριν από ενάμιση μήνα η κυβέρνηση, είχε στόχο να μειωθεί το τελικό κόστος μετακίνησης για τους επιβάτες και να τονωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά, άρα και η ζήτηση στα πλοία.
Οπως προκύπτει, όμως, από συγκριτικά στοιχεία, αυτό που συνέβη είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το κόστος αυξήθηκε αντί να μειωθεί, ενώ σε άλλες είναι περίπου αντίστοιχο με πέρυσι. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο κινήσεων των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες βουλιάζουν στις ζημιές και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδά τους:

*Απέσυραν πλοία από την αγορά ώστε να μειωθεί η υπερπροσφορά θέσεων και οι επιβάτες να οδηγηθούν σε λιγότερα δρομολόγια με σκοπό να τα γεμίσουν.

*Κατάργησαν ή μείωσαν σε σημαντικό βαθμό τις μεγάλες προσφορές που έκαναν το περυσινό καλοκαίρι σε αρκετές γραμμές προκειμένου να ανταγωνιστούν η μια την άλλη.

Μονοπωλούν γραμμές

Με αυτό τον τρόπο άλλες εταιρείες βρέθηκαν είτε να κυριαρχούν είτε να μονοπωλούν τις μετακινήσεις προς συγκεκριμένες γραμμές (Πειραιάς-Χανιά, Πειραιάς-Ρόδος, Σαρωνικός), ενώ άλλες κατάφεραν να ανταγωνίζονται σε αποδεκτά γι' αυτές πλαίσια, χωρίς να «μπαίνουν μέσα» τόσο πολύ όσο το περυσινό καλοκαίρι (περιπτώσεις των γραμμών Πειραιά-Ηρακλείου, Κυκλάδων, Βόρειου Αιγαίου).

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι γραμμές της Κρήτης. Πέρυσι, ανταγωνίζονταν δύο εταιρείες στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά (ΑΝΕΚ, Attica με πλοία Blue Star Ferries) και τρεις στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο (Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ, Attica με πλοία Superfast). Φέτος στα μεν Χανιά υπάρχουν μόνο πλοία της ΑΝΕΚ, ενώ στο Ηράκλειο παραμένουν οι Μινωικές Γραμμές, με μοναδικό πλέον ανταγωνιστή στα απευθείας δρομολόγια την κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: στη γραμμή του Ηρακλείου εξαφανίστηκαν οι περυσινές προσφορές των 19 ευρώ, οι οποίες είχαν φθάσει να ισχύουν όχι για μερικές δεκάδες αλλά ακόμα και για εκατοντάδες επιβάτες. Φέτος, το απλό εισιτήριο οικονομικής θέσης κοστίζει 36-39 ευρώ στα βραδινά δρομολόγια. Ετσι, το εισιτήριο μετ' επιστροφής οικονομικής θέσης, που πέρυσι είχε φτάσει να κοστίζει 38 ευρώ (ημερόπλοιο, τιμές προσφοράς), φέτος αυξήθηκε στα 50 ευρώ στην ίδια εταιρεία. Αντίστοιχα, στο βραδινό δρομολόγιο ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής στην οικονομική θέση (deck) κοστίζει 65-70 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία.

Τον περυσινό Ιούλιο μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά (4-12 χρόνων) και Ι.Χ. ταξίδευε στο Ηράκλειο με το βραδινό δρομολόγιο στη φθηνότερη καμπίνα (τετράκλινη εσωτερική) με συνολικό κόστ
Keywords
Τυχαία Θέματα