Welt: Το τραπέζι των 750� απο τον υπουργό στους τροικανούς και ο λογαριασμός στους... Έλληνες

'Ενα ακόμη δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt ασχολήθηκε σήμερα με την Ελλάδα. Αυτή όμως τη φορά αναφέρεται στους τρεις τροϊκανούς, που έχουν αναλάβει να «σώσουν» την Ελλάδα, η οποία «κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω».

Σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν ένα...
δύσκολο έργο.

Οι τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι, ο Ματίας Μορς, ο Κλάους Μάζουχ και ο Πόουλ Τόμσεν, πρέπει να εξακριβώσουν, αν η Αθήνα
τηρεί τις δεσμεύσεις της. Από την απόφασή τους εξαρτώνται δισεκατομμύρια, αλλά και το ίδιο το μέλλον του Ευρώ. Ότι υπάρχει πολύ δουλειά στην Αθήνα, αυτό το κατάλαβαν οι τρεις τους από την αρχή όταν είχαν πάει για μεσημεριανό φαγητό με ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
"Ο υπουργός ήταν γενναιόδωρος. Ο λογαριασμός ήταν 750 ευρώ. Ο υπουργός αποφάσισε να αφήσει μπουρμπουάρ 50 ευρώ και ζήτησε να σταλεί ο λογαριασμός του τραπεζιού στο γραφείο του". Ήταν η τελευταία φορά που βγήκαν με το συγκεκριμένο υπουργό, οι τρεις αξιωματούχοι. Οι ίδιοι βέβαια έτρωγαν συχνά στο "Κεντρικό", μία οικονομική ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας.

Άντρες με μία αποστολή

Ο Νίκος Κουτουζής, ο ιδιοκτήτης του "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ" , θυμάται για τους τρεις αξιωματούχους. "Δεν κόστιζε πάνω από 40 ευρώ το φαγητό, το οποίο έτρωγαν. Για μπουρμπουάρ άφηναν ένα με δύο ευρώ στο τραπέζι". Πρόκειται για άντρες με συγκεκριμένη αποστολή. Ο Πόουλ Τόμσεν, ένας Δανός, και δύο Γερμανοί, ο Ματίας Μόρς και ο Κλάους Μάζουχ είναι οι απεσταλμένοι, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.
Ο καθένας από τους τρεις ελέγχει μία ομάδα 10-12 ειδικών. Το καθήκον τους είναι να νοικοκυρέψουν την Ελλάδα. Θα αποφασίσουν αν η χώρα θα λάβει σε μερικές εβδομάδες την επόμενη δόση των οκτώ δις. ευρώ ή αν θα χρεοκοπήσει. Είναι οι σύμβουλοι των ευρωπαίων φορολογούμενων, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους. Δεν υπάρχει κάποια ιεραρχία στους τρεις τους.

Αλλά ο Πολ Ματίας Τόμσεν, επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ είναι ο πιο έμπειρος από όλους. Γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια στην Κρούσα της Δανίας, κοντά στα γερμανικά σύνορα και εδώ και 29 χρόνια εργάζεται στο ΔΝΤ ως διαχειριστής κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχει συντονίσει στο παρελθόν οικονομική βοήθεια στην Ισλανδία, αλλά και στη Ρωσία.

Οι Έλληνες αποκαλούν τον Τόμσεν «Ο κύριος blue eyes-γαλανομάτης».

Ο Γερμανός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος είναι φειδωλός στις καλές κουβέντες του, λέει για εκείνον: «Είναι ο πιο έμπειρος καλύτερος διαχειριστής κρίσεων που διαθέτει το ΔΝΤ. Από τον "κύριο γαλανομάτη", όπως τον αποκαλούν, οι Έλληνες, μπορούν να μάθουν πολλά οι ειδικοί της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν. Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ παρείχε βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες».

«Το ΔΝΤ είναι συνηθισμένο, να αντιμετωπίζει κρίσεις, ίσως περισσότερες από τους άλλους δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς», λέει ο ίδιος ο Τόμσεν.

Ό,τι σωστό γίνεται στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, οφείλεται στη στενή συνεργα
Keywords
Τυχαία Θέματα