Η νομοθετική ρύθμιση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Η νομοθετική ρύθμιση για την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους· η διαρκής προσπάθεια και η εμμονή αυτών που ασχολήθηκαν με το θέμα βοήθησε να υλοποιηθεί τόσο στην θεωρία, όσο και στην πράξη· τώρα, μ'αυτά τα δεδομένα, προέχει η πράξη, η οποία σύντομα θα....
φέρει τους καρπούς της.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτή η με ζήλο δραστηριότητα αυτών που ασχολήθηκαν με την υλοποίηση
του θέματος προσέκρουσε σε διαφόρου είδους αντιδράσεις, για τον λόγον ότι, αυτό είναι το συμπέρασμα, το αντικείμενο υπήρξε από την φύση του αφενός ως ιδιόρρυθμο, αφετέρου ως πρωτόγνωρο στην κοινωνία του νησιού μας και εκ τρίτου η πολυάριθμη προσέγγιση πολλών δημοτών μας, οι οποίοι εντάχθηκαν και αποτέλεσαν τις συνεργατικές ομάδες, η δραστηριοποίηση των οποίων θα δώσει λύση και έξοδο από την οικονομική κρίση. Το όλο εγχείρημα ήταν ένα στοίχημα για την Δημοτική Αρχή και ειδικότερα για την Δημοτική Κοινότητα Κω, το οποίο, όπως όλα, γύρω από αυτό, δείχνουν, στέφθηκε με επιτυχία· Η Δημοτική Κοινότητα Κω επιθυμεί να αναπτύξει ένα πλήρες και ΄΄αξιόμαχο΄΄ δίκτυο συνεργατικών ομάδων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας που θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού αξιοποιώντας τους τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους και το ανθρώπινο επιστημονικό και μη δυναμικό του Δήμου Κω.
Με κύριο στόχο την απασχόληση της νέας γενιάς στις νέες μορφές της κοινωνικής οικονομίας επιδιώκεται η αύξηση του τοπικού εισοδήματος και η δικαιότερη κατανομή του, που θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα το θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία.
Παραθέτω εν συντομία τα άρθρα για τις Κοιν.Σ.Επ.
Στο άρθρο 1 ορίζεται ότι «κοινωνική οικονομία» είναι το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Στο άρθρο 2. Θεσπίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα. Τα μέλη της συμμετέχουν σε αυτήν με μια ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν. Διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας και γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού.
Στο άρθρο 3 Για τη σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα, αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, και από πέντε τουλάχιστον πρόσωπα αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας ή Συλλογικού Σκοπού.
Keywords
Τυχαία Θέματα