Tο σκάνδαλο με τα «τυφλά» F-16

Mόνο μια παρυφή του αποκάλυψαν τα αρχεία του wikileaks

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τα αρχεία του WikiLeaks για το ότι το 1999 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε 60 μαχητικά F-16, τα οποία ακόμα και σήμερα, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την παραγγελία, παραμένουν «τυφλά», χωρίς δηλαδή συστήματα αυτοπροστασίας, δημιούργησε έκπληξη και στη.....
συνέχεια την αίσθηση ενός ακόμη σκανδάλου στον χώρο των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και πράγματι, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «PRESS Time», πρόκειται μόνο
για την παρυφή ενός μεγάλου, κατεξοχήν πολιτικού σκανδάλου της εποχής εκείνης. Ήταν αυτή καθεαυτή η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους από το ΚΥΣΕΑ, σε αντίθεση με την ομόφωνη πρόταση της τότε στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Καλό θα ήταν, να γνωρίζαμε, αν στα αρχεία του WikiLeaks υπάρχουν όχι μόνο στοιχεία από τις αναφορές του προτελευταίου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Μια από τις συνομιλίες, του οποίου με τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία ο τελευταίος διατύπωνε τα παράπονά του για τα «τυφλά» F-16 της συμφωνίας του 1999, αποτέλεσε την αφορμή για να στείλει εκείνος την σχετική αναφορά του στην Ουάσιγκτον. Και στους «υποκλοπείς» του WikiLeaks. Αλλά και από τις ανάλογες αναφορές του προ μιας δεκαετίας προκατόχου του. Του αξιότιμου και γλυκύτατου Νίκολας Μπερνς. Του πρέσβη «με το τριφύλλι στο στήθος».

Σύγκρουση πολιτικών και οικονομικών «γιγάντων»

Όσοι έζησαν από κοντά το παρασκήνιο της απόφασης του Μαρτίου του 1999 για την προμήθεια του νέου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας μιλούν για μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων όλων των εποχών στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Μια μάχη με έπαθλο τα 2 δισ. δολάρια, που είχαν προϋπολογιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα '96-2000 για την αγορά νέων μαχητικών.

Στους κατά καιρούς ελληνικούς διαγωνισμούς για αγορές πολεμικών αεροσκαφών ίσχυε ανέκαθεν το δόγμα: συμμετέχουν πέντε - έξι υποψήφιοι από διάφορες χώρες και στο τέλος κερδίζουν οι... Αμερικανοί.

Την... παράδοση έσπασε ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος μοίρασε την πίτα σε Αμερικανούς και Γάλλους, αγοράζοντας για πρώτη φορά Mirage. Ήταν η λεγόμενη «αγορά του αιώνα», που επιχειρησιακά κρίθηκε ως σοφή επιλογή, αφού έβαλε τους Τούρκους να τρέχουν και να μη φτάνουν, αφού Γαλλικά αεροσκάφη ούτε διέθεταν ποτέ, ούτε τα γνώριζαν. Κατά τη γνώμη των αεροπόρων της εποχής, άλλαξε τις ισορροπίες στον αέρα του Αιγαίου.

Το 1998 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αγορά του νέου μαχητικού. Έξι εταιρείες από πέντε χώρες διεκδίκησαν την προμήθεια. Κακά τα ψέματα, επικρατέστερες εξαρχής ήταν οι δυο αμερικανικοί κολοσσοί της Boeing, που πρότεινε το F-15 και της Lokheed Martin που πρότεινε το F-16 block 52+. Οι άλλοι απλά συμπλήρωναν τη λίστα; Όχι ακριβώς, όπως θα αποδειχτεί παρακάτω.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, πολ
Keywords
Τυχαία Θέματα