Reuters: H Ελλάδα θέλει ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2035

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων το σύνολο του ελληνικού χρέους, που λήγει μέχρι το 2035 και κατέχουν ιδιώτες, δήλωσε κυβερνητική πηγή του πρακτορείου Reuters.

«Ψάχνουμε για όλο το ελληνικό χρέος που λήγει μέχρι το 2035... δε σταματάει (το PSI) στο 2020 που σταματούσε το προηγούμενο μοντέλο» δήλωσε ο αξιωματούχος, που ....
εκτιμά ότι το χρέος
αυτό ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ.

Υπό τους όρους του PSI, όπως συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο, προβλεπόταν να ανταλλαγούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξης έως το 2020.

Επίσης, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση που θα διαθέτει εθελοντικό χαρακτήρα μέχρι την Τετάρτη. «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στον εθελοντικό χαρακτήρα του «κουρέματος», που θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. Ο αξιωματούχος τόνισε: «Είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδόμηση (reconstruction) του ελληνικού χρέους» και συμπλήρωσε ότι όρος είναι η συμφωνία της ΕΚΤ. «Χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα», ανέφερε.

Η πηγή δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά δεν θα κρατικοποιηθούν, και ότι οι όποιες επιπτώσεις από ενδεχόμενη προσφυγή τους στο ταμείο διάσωσης ΕFSF θα είναι προσωρινές.

«Οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές. Δεν θα γίνει κρατικοποίηση τραπεζών. Υπάρχει μια αναγκαστική φάση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν μπορούν να το κάνουν απευθείας μόνες τους, χωρίς απευθείας συμμετοχή όχι του κράτους, αλλά των θεσμών... του ΕFSF, με γεια τους με χαρά τους», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, η πηγή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει πρώτα να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μικρομετόχων και των καταθετών, κι όχι των διοικήσεών τους. «Άλλο το έθνος και άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών», προσέθεσε.

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα