H 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 και πόσο αλλαγμένη είναι στα σημερινά βιβλία

Ακόμη και στα σχολικά βιβλία, παρατηρούμε περιπτώσεις που κάθε άλλο παρά, διαφωτίζουν τον καθορισμό της ημερομηνίας αυτής, ως της ημέρας που ξεκίνησε η επανάσταση

Αθανάσιος Τσίγκας

«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας…Και όταν ο.....
δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά…;».
(Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

«Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος…Είναι καιρός
να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν…».
(Αλέξανδρος Υψηλάντης)

Μεγάλη μέρα ξημέρωσε σήμερα, αφού επετειακά τουλάχιστον, θα πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής, στους ήρωες της επανάστασης του 1821.
Βέβαια τον φόρο αυτόν της τιμής που θάπρεπε να αποδώσουμε, φρόντισε το «συναινετικό κυβερνητικό-υπουργικό συμβούλιο» να αποδοθεί με δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και άνευ πολυκοσμίας.
Φυσικά δεν θάθελα να αναφερθώ στην άλλη τραγική συγκυρία, επετειακού εορτασμού της παραπομπής μας στα εξ Ευρώπης μνημόνια, αφού πριν 2 χρόνια ο ΓΑΠ, φρόντισε να μας καθυποτάξει στην κατάντια του υπέρτατου εξευτελισμού μας ως χώρα. Δεν αρμόζει νομίζω στην σοβαρότητα τη μέρας. Ούτε πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να μεμψιμοιρούμε ή να κρίνουμε.
Είμαι της άποψης ότι επιβάλλεται να θυμηθούμε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την μεγάλη αυτή μέρα, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και της χριστιανοσύνης.
Πολλά δημοσιεύματα υπάρχουν και εξιστορούν τα γεγονότα της επανάστασης αυτής, αλλά εγώ θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το άρθρο, να θίξω το σημείο του καθορισμού της σημερινής μέρας, ως ημέρας γιορτής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, αγαπητοί συνοδοιπόροι, ότι η σημερινή μέρα, αποτελεί διπλή εορτή.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η 25η μέρα του Μόρτη, αποτελούσε κι αποτελεί, μεγάλη μέρα για την θρησκεία μας. Αυτή ήταν μάλιστα η μέρα, που αποφασίστηκε το 1821, να αποτελέσει την απαρχή του αγώνα της ελληνικής επανάστασης.
Βέβαια πάρα πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την έναρξη της επανάστασης του 1821 με την 25η του μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κορκόβελο, αποτελεί πικρή διαπίστωση το γεγονός ότι στη χώρα μας σπανίζει η άρτια κι απροκατάληπτη επιστημονική έρευνα βασικών πτυχών της Επανάστασης του 1821. Ιστοριογράφοι, πανεπιστημιακοί κι εκλεκτοί των ΜΜΕ που εκπροσωπούν συγκεκριμένες τάσεις στην ιστοριογραφία, έχουν στο θέμα αυτό υιοθετήσει ως πάγια τακτική να υποβάλλουν τις πρωτογενείς πληροφορίες στο διωγμό της ηθελημένης αγνόησης, της επιλεκτικής μεταχείρισης και της στρέβλωσης.
Η ιδεολογικά κατευθυνόμενη, όμως, ιστοριογραφία εμποτίζει εδώ και δεκαετίες την ελληνική κοινωνία με στρεβλές απεικονίσεις της βιωμένης ιστορίας, προσδίδοντάς τους, μάλιστα, το επίπλαστο πρόσημο της προοδευτικότητας.
Παρ’ όσα λέγουν ή σκεπάζουν με τη σιωπή τους
Keywords
Τυχαία Θέματα