Xρυσωρυχεία Χαλκιδικής- Έβρου: Η σιωπή που δεν έγινε «χρυσός»


Σε μείζον θέμα της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής έχει.....αναχθεί η δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» στα χρυσωρυχεία της περιοχής.Οι κάτοικοι ζουν με τον «εφιάλτη» της μόλυνσης και του θανάτου, και μην έχοντας που να εκφράσουν πια τα αιτήματά τους, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Και ενώ ένας μικρός «εμφύλιος» βρίσκεται στα σκαριά στη Χαλκιδική, στην πραγματικότητα το πρόβλημα των κατοίκων με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της «Ελληνικός Χρυσός» είναι βαθύτερο και μετρά πολλά έτη.
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της ιστορίας από την αρχή.
Είμαστε στις αρχές του 2011. Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καταλήγει σε επενδυτική συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα, μαζί με τον Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύονται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Η επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι το 2010 στη Νέα Υόρκη.
Η συμφωνία αφορά στην εξαγορά ποσοστού 7,07% της European Goldfields από την Qatar Holdings. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «η συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη τόσο για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η Α' φάση του έργου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. δολαρίων».
Οι νέες επενδύσεις επρόκειτο να γίνουν και στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή, έχοντας ήδη πολλά «ράμματα για την γούνα» της Ελληνικός Χρυσός. Λίγους μήνες νωρίτερα από την επίμαχη συμφωνία οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ζητούν την… γνώμη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.
Το ΑΠΘ αρχίζει μελέτες και το πόρισμα είναι καταπέλτης για την εταιρεία, ενώ ήδη οι κάτοικοι έχουν υποψίες ότι το νερό τους μολύνεται από τις εξορύξεις. Από την μελέτη προέκυψε ότι η πολυσέλιδη περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» βρίθει ανακριβειών και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή.
Το ΑΠΘ κάνει λόγο για παραβάσεις από την εταιρεία της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ εκτιμά ότι η λειτουργία των μεταλλείων μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία. Στο πόρισμα διακρίνονται επιφυλάξεις για το αν η εταιρεία θα τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξαγωγή του χρυσού από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα