BBC: Τα «μαγικά» που εξαφάνισαν το ελληνικό χρέος

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Πως τα μαγικά εξαφάνισαν το ελληνικό χρέος πριν η Ελλάδα μπει στο ευρώ» το BBC αναφέρεται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το πως αφέθηκε ανεξέλεγκτο το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά της συνεχιζόμενης κρίσης στην
ευρωζώνη, αλλά είναι τα ταχυδακτυλουργικά που έγιναν από Έλληνες στατιστικολόγους υπεύθυνα για την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας;» αναρωτιέται στο.....
ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Allan Little.

Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις της οικονομολόγου Μαριλένας Ξαφά που θυμάται ότι πριν η Ελλάδα μπει στο ευρώ το «παρατσούκλι» του επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ήταν «μάγος».

«Συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε μάγο, γιατί μπορούσε να κάνει τα πάντα να εξαφανιστούν. Έκανε τον πληθωρισμό να εξαφανιστεί και μετά έκανε το έλλειμμα να εξαφανιστεί» είπε η Μαριλένα Ξαφά στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αν και το Σύμφωνο Σταθερότητας επέβαλε στις χώρες της ευρωζώνης να μην έχουν ελλείμματα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ εντούτοις η Ελλάδα από την αρχή δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση για να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.

«Ωστόσο μερικές χώρες δεν το σεβάστηκαν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ούτε καν από την αρχή. Αρχικά, η Ελλάδα μαγείρεψε τα βιβλία της για να συμμετέχει στο ευρώ» αναφέρει το BBC.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο μιλά και ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας και υπογραμμίζει ότι δεν εισακούστηκε η υπόδειξη του να αρχίσουν περικοπές δαπανών προκειμένου να ελεγχθεί το έλλειμμα. «Είπα ότι είναι μία ανησυχητική κατάσταση και θα πρέπει να αρχίσουμε να κόβουμε τον προϋπολογισμό. Αλλά η απάντηση που έλαβε εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν: κοίτα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνας σε λίγους μήνες και δεν μπορούμε να αναστατώσουμε όλο τον πληθυσμό και να αρχίσουμε να έχουμε απεργίες ακριβώς πριν την έναρξη των αγώνων» σημειώνει ο πρώην υφυπουργός.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα