Δημοκρατία μπορεί να μην έχουμε, αλλά από παρακολουθήσεις... σκίζουμε!

Εάν όσα ακολουθούν ισχύουν, τότε μπορούμε να νιώθουμε πως είτε δεν βρισκόμαστε σε δημοκρατική χώρα, είτε μας περνάνε για ηλίθιους και θέλουν να πιστέψουμε πως ελέγχουν τα πάντα, είτε οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας (βλ. ΕΥΠ) είναι απολύτως διάτρητες και οι άκρως απόρρητες πληροφορίες για τα εργαλεία της εργασίας τους έχουν δοθεί στον...
οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο που καταβάλλει το σχετικό αντάλλαγμα
Το ελληνικό Echelon, οι σούπερ κοριοί της ΕΥΠ, ο «Σέρλοκ Χόλμς»
και η ομάδα Olaf
Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό της σύστημα Echelon. Αποτελείται από τουλάχιστον 3 υπερκοριούς που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Τους χειρίζονται μερικές δεκάδες ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι, με βασικό πυρήνα την περιβόητη και αμφιλεγόμενη ομάδα Olaf. Στην ουσία κάθε σούπερ κοριός αποτελείται από συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα λογισμικού, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI. Η τεχνική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της χώρας ξεκίνησε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τότε κάθε χρόνο προστίθενται και νέα κομμάτια στο παζλ.

Σήμερα καταγράφουμε το πλέγμα της λειτουργίας των νόμιμων συστημάτων παρακολούθησης στη χώρα μας. Βασική δουλειά των «σούπερ κοριών» είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές που -θεωρητικά τουλάχιστον- πραγματοποιούνται πάντοτε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που αφορούν στο κοινό έγκλημα και την τρομοκρατία. Κι αυτό γιατί χωρίς την άδεια αυτή δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν πειστήρια για οποιοδήποτε δικαστήριο τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ενα δίκτυο πανίσχυρων υπολογιστών

Οταν ο εισαγγελέας δώσει την άδεια, οι ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, διάρκειας οκτώ ωρών, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο. Ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε μία συστοιχία υπολογιστών και με τη βοήθεια του ποντικιού ακούει, αποθηκεύει και καταγράφει. Προτού ξεκινήσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενημερώνεται για το άτομο που θα μπει στο στόχαστρο, το λεξιλόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί, ακόμη και τη χρήση κωδικών.

Κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα. Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail, SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.

Μέσω τηλεφωνικών γραμμών είναι συνδεδεμένα με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ για να καταγράφονται οι επικοινωνίες. Οι δυνατότητες που έχουν είν
Keywords
Τυχαία Θέματα