Aμετανόητη η Bild

«Η Ελλάδα ζητάει υπερβολικά πολλά από τους πολίτες της», διαπιστώνει ο Γκέρινγκ, εκτιμώντας ότι ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος φάνηκε έτοιμος να κατηγορήσει την Ελλάδα, «δεν μιλάει για τις αληθινές προσπάθειες των Ελλήνων, γι' αυτό το πρόγραμμα λιτότητας που πνίγει την κατανάλωση και τις επενδύσεις».Σήμερα η ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ», η οποία πραγματοποίησε πέρυσι έντονη εκστρατεία κατά της Ελλάδας
και συμβούλευσε τη χώρα να πουλήσει τα νησιά της, δεν διστάζει εξάλλου να....
διακηρύξει: «Δυστυχώς είχαμε δίκιο».

«Κατάλαβα πόσο πολύ η Ελλάδα θέτει τον πληθυσμό της σε σκληρή δοκιμασία» : δεν είναι κάποιος Έλληνας συνδικαλιστής που μιλάει, αλλά ένας συντηρητικός Γερμανός βουλευτής, ο οποίος επέστρεψε από κοινοβουλευτική επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία είναι φανερό πως διέλυσε ορισμένες προκαταλήψεις για τη χώρα.

Ο Στέφεν Μπίλγκερ ανήκε σε μια αντιπροσωπεία από οκτώ βουλευτές, μέλη της ομάδας γερμανοελληνικής φιλίας της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, που μετέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Συνάντησαν εκεί βουλευτές, εκπροσώπους της κυβέρνησης, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα καταυλισμό λαθρομεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία.

Όταν επέστρεψαν, και ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, μίλησαν για μια χώρα που η οικονομία της έχει πληγεί και με την οποία συμπάσχουν. Επίσης δεν θέλουν να ζητήσουν περισσότερα από την Αθήνα, αντίθετα από την κυβέρνησή τους η οποία, αφού αποφάσισε απρόθυμα πέρυσι να χορηγήσει μια οικονομική βοήθεια στην Αθήνα, απαιτεί τώρα νέες προσπάθειες από την πλευρά της χώρας, η δημοσιονομική κατάσταση της οποίας είναι κακή.

«Έχουν κάνει πολλά πράγματα» στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της «περιφέρειας», αναγνώρισε χθες το βράδυ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, «αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους» .

Ο Μπίλγκερ δήλωσε ακόμη ότι «με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πρόσθετες οικονομίες, (οι Έλληνες) μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς επιπλέον βοήθεια» . Όμως μετά το ταξίδι του αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει πως «η Ελλάδα βάζει τον πληθυσμό της σε σκληρή δοκιμασία» .

Ο συνάδελφός του Γιούργκεν Κλίμκε, συντηρητικός κι αυτός, μιλάει για μια «καταβεβλημένη» Αθήνα, την οποία δεν είχε δει «ποτέ σε τέτοια κατάσταση» . «Ήταν με διαφορά το λιγότερο ευχάριστο ταξίδι μου στην Ελλάδα», δήλωσε μελαγχολικά.

«Θεωρώ αδύνατο να επιβληθούν νέα μέτρα», λέει από την πλευρά του ο Κάι Γκέρινγκ των Πράσινων. Το κόμμα του είναι υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, μια προοπτική από την οποία αποστασιοποιήθηκε το Βερολίνο.

«Η γερμανοελληνική σχέση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο», λέει ο Μπίλγκερ, ενώ ο Κλίμκε παραδέχεται πως «ακούσαμε πράγματα που δεν μας ευχαρίστησαν», είτε επρόκειτο για κατηγορίες για διαφθορά -ο βιομηχανικός όμιλος Siemens ήταν πρωταγωνιστής σ' ένα μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκιών στην Ελλάδα- ή για συζητήσεις για τις αποζημιώσεις τ
Keywords
Τυχαία Θέματα