33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται το δικαίωμα που έχουν οι Πομάκοι για αυτοπροσδιορισμό.(με ονόματα)

Οι Πομάκοι στη Θράκη, η Τουρκία και το ΠΑΣΟΚ

Μία ιστορική επερώτηση (2/7/2007)
προς την πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Σε επερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που κατέθεσαν στη Βουλή 33 βουλευτές
του ΠΑΣΟΚ στις 2/7/2007, με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, περιγράφονταν με γλαφυρό τρόπο η....
κατάσταση στη Θράκη και η καταπίεση των Πομάκων από τους Τούρκους. Οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαιναν μεταξύ άλλων:

«(Η Τουρκία) Επιδιώκει να παρέμβει στη Θράκη όχι για να υποστηρίξει την ελληνική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά για να την υπονομεύσει στοχεύοντας στην αύξηση της απομόνωσης της μουσουλμανικής μειονότητας και την περιχαράκωσή της γύρω από το Προξενείο. Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή κηρύσσοντας τον διαχωρισμό και κάνοντας επίδειξη δύναμης. Προωθείται η πολιτιστική γενοκτονία των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της μειονότητας με την έξωθεν επιβολή «γνήσιων» τουρκικών πολιτιστικών προτύπων που καμία σχέση δεν έχουν με τον μουσουλμανικό πολιτισμό της Θράκης.

Για πρώτη φορά εκδίδονται νέα διαβατήρια ειδικά για τους εκ Θράκης καταγόμενους Τούρκους πολίτες και κατοίκους της Τουρκίας, στα οποία οι πόλεις της Θράκης αναφέρονται μόνο με τις Τουρκικές ονομασίες. Ο τουρκόφωνος τύπος συκοφαντεί, απειλεί και δημιουργεί κλίμα μίσους ενάντια στους μη τουρκόφωνους μουσουλμάνους με αφορμή την ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων. Η Τουρκική Αγροτική Τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει υποκατάστημά της στην Κομοτηνή με προφανή στόχο τον οικονομικό και άρα τον πολιτικό έλεγχο των μουσουλμάνων αγροτών.

Ποια είναι η ελληνική απάντηση σ’ αυτό το σχέδιο διχασμού, οικονομικού εθνικισμού, οπισθοδρόμησης και περιχαράκωσης των μουσουλμάνων συμπολιτών μας που με μεθοδικότητα ακολουθεί η Τουρκία;
Φοβούμαστε ότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για την αντίστοιχη τουρκική πολιτική στο Αιγαίο. Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με χαρακτηριστική αμηχανία.
Οι αναλύσεις της εξαντλούνται στο γνωστό και εντελώς ξεπερασμένο σχήμα της αιώνιας «ιδιαιτερότητας» της Τουρκίας εξαιτίας του ρόλου του τουρκικού στρατού στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της γείτονος. Η ελληνική κυβέρνηση μας προτείνει δηλαδή να σχεδιάζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων της Τουρκίας».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης.





Προς: Την Υπουργό Εξωτερικών Θεοδώρα Μπακογιάννη

Θέμα: « Οι εξελίξεις επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής»


Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά αποφεύγει την όξυνση της αντιπαράθεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς όμως κάθε μέρα που περνά οι εξελίξεις μας κάνουν να ανησυχούμε όλο και περισσότερο. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τελικά αντί να ασκείται πολιτική συγκροτημένη με συγκεκριμένους στόχους,
Keywords
Τυχαία Θέματα