Υποκλίνεσαι στην πριαπική φαντασία τους

Γράφει ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών

Στην αρχή και οι δανειστές και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ατάκτως από τις θέσεις της μπροστά στον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων και θα υπογράψει μια συμφωνία στα μέτρα της κυρίαρχης στρατηγικής. Η αντιπολίτευση εμφανιζόταν απολύτως σίγουρη ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο....
Τον καλούσε μάλιστα να ζητήσει προκαταβολικά συγγνώμη
επειδή εξαπάτησε τους ψηφοφόρους με τις Σειρήνες του λαϊκισμού και να παραδεχτεί με πόζα ηττημένου ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Στη συνέχεια και αφού αργούσε ο Τσίπρας να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις, οδηγήθηκαν στην εκτίμηση ότι εμποδίζεται από τους συνεργάτες του και τις εξτρεμιστικές συνιστώσες του κόμματός του να πραγματοποιήσει τη στροφή στον ρεαλισμό.

Ετσι, ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά της Αριστερής Πλατφόρμας και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος υποτίθεται πως μπλόκαρε συνειδητά τις συζητήσεις και δεν άφηνε τον πρωθυπουργό να πράξει το πατριωτικό καθήκον του. Απαίτησαν την υποβάθμισή του. Ικανοποιήθηκαν, και το έδειξαν, όταν τοποθετήθηκε επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ενθουσιασμός τους κράτησε μερικές μέρες. Εντρομοι ανακάλυψαν ότι ο μειλίχιος και ευγενής Τσακαλώτος έχει το ίδιο ενδυματολογικό στιλ και, το χειρότερο, λέει τα ίδια πράγματα με τον Βαρουφάκη. Δεν τα παράτησαν. Με τις βόμβες (η συγκεκριμένη λέξη στεφάνωνε τα ρεπορτάζ των δελτίων των οκτώ) που εκτόξευαν καθημερινώς -καταστροφολογικά σενάρια και δυσοίωνες προβλέψεις- προσπάθησαν να δημιουργήσουν ασφυκτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Πόνταραν στην κόπωση του κόσμου από τη διαιώνιση του κλίματος αβεβαιότητας και στον φόβο του για τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή της ρήξης. Η πρόοδος ήταν ελάχιστη. Οι πολίτες δεν απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έδινε σημάδια θεαματικής αναδίπλωσης. Τότε τους μπήκε η υποψία ότι μπορεί το πρόβλημα να είναι ο Τσίπρας.

Με τη βοήθεια εκπροσώπων του ελλαδικού πολιτικού και μιντιακού προσωπικού κλιμάκωσαν τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για προδοσία, ελικόπτερα, φυλακές, μικρασιατική καταστροφή, εθνικό διχασμό και στόλισαν τον Τσίπρα με χαρακτηρισμούς του τύπου «ανεύθυνος πολιτικός ηγέτης», «ψεύτης», «αριστεριστής», «επικεφαλής μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης και ενός μη κανονικού κόμματος».

Υποκλίνεσαι στην πριαπική φαντασία τους και τρομάζεις με τον αμασκάρευτο φανατισμό τους. Ωστόσο, και πάλι τζίφος. Σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Στη μια πλευρά είναι ο δογματισμός των δανειστών και στην άλλη η αποφασισμένη απόγνωση της κυβέρνησης.

Ανάγωγα
Μέχρι προχθές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα και επανέφερε στην τάξη όσους τον ρωτούσαν αν η ευρωζώνη μπορεί να σηκώσει το βάρος της εξόδου μιας χώρας από την αυτήν. Θεωρούσε ότι ένα Grexit θα πλήξει σοβαρά όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να το συζητάμε. Από χτες άλλαξε τροπάριο. Δήλωσε πως «σήμερα η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση». Ας είμαστε επιεικείς με τον Γάλλο επίτροπο. Είναι και νιόπαντρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα