Βουλιαγμένη: H άλλη όψη της Βιτρίνας



Η φωτό της ανάρτησης δεν είναι από μια από τις πολλές παράνομες χωματερές που είναι διάσπαρτες στην ελληνική ύπαιθρο και έχουν κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους εκατομμύρια προστίμων από την ΕΕ. Η «άτυπη» χωματερή της εικόνας είναι μέσα σε μια περιοχή του πανευρωπαϊκού δικτύου προστασίας της χλωρίδας και της Πανίδας, γνωστού ως “Natura 2000”. Δεν είναι από μια οποιαδήποτε απομονωμένη ακριτική περιοχή του “Natura2000” Εικόνα είναι μέσα στη λεγόμενη «καρδιά της Ελληνικής Ριβιέρας», πίσω ακριβώς από το λόφο της Λίμνης της Βουλιαγμένης και σε ευθεία γραμμή, ούτε 800 μέτρα από αυτήν.
Βρίσκεται πάνω στο φυσικής ομορφιάς Β’ Λιμανάκι Βουλιαγμένης, που αποτελεί μέρος της .......Λίμνης, η οποία είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο “Natura2000”.
Η συγκεκριμένη «Ειδική Ζώνη Προστασίας», αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της χλωρίδας και της Πανίδας μετά από μια λίστα που έστειλε η χώρα μας με τις πιο αξιοθέατες και οικολογικά αξιόλογες περιοχές της και τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει και την αποκλειστική και απόλυτη ευθύνη της προστασίας της.
Η χωματερή αυτή έχει μια ιστορία η οποία δεν τιμά διόλου την μέχρι σήμερα φήμη του συγκεκριμένου Δήμου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αναρτήθηκε πριν ένα χρόνο από τον καθηγητή Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Αθανάσιο Γκοντελίτσα, στο twitter, με την επισήμανση ότι «με έναν απλό άνεμο όλα τα σκουπίδια αυτά θα βρεθούν μέσα στη θάλασσα, στον κλειστό κόλπο της Βουλιαγμένης, καταλήγοντας πιθανότατα στην πλαζ».Σήμερα, ένα χρόνο μετά και παρά τις πρωτοβουλίες μεμονωμένων ακτιβιστών, τα σκουπίδια έχουν πολλαπλασιαστεί. Εδώ και μήνες, μια ακτιβίστρια από την Αυστρία, η Χημικός –Μηχανικός Heidi K., η οποία είναι μέλος μιας ομάδας χειμερινών κολυμβητών, προσπαθεί να πείσει τον δήμο να πάρει επιτέλους την πρωτοβουλία και να δώσει ένα τέλος σ’ αυτήν τη χωματερή πριν μπούμε στο χειμώνα. Η απάντηση του δήμου είναι η ίδια εδώ και δύο χρόνια: «τα σκουπίδια είναι σε ένα μέρος δίχως ασφαλή πρόσβαση για τους εργαζόμενους του δήμου και εξετάζουμε τον τρόπο απομάκρυσνή τους». Εχουν δημοσιοποιηθεί πολλές καταγγελίες κατά το παρελθόν ακόμη και στο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης( Βλέπε http://3vita.gr/skoupidotopos-limanakia-vouliagmenis-33187) δίχως να κανένα αποτέλεσμα. Η συνήθης απάντηση του Δήμου 3Β (Βάρη-Βούλα Βουλιαγμένη) ήταν και είναι πάντα η ίδια «προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων μας». Το γελοίο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η 80χρονη κ. Heidi και κάποιοι 70χρονοι χειμερινοί κολυμβητές έχουν ήδη απομακρύνει δεκάδες σακούλες με σκουπίδια από το συγκεκριμένο σημείο, δίχως κάποιο ατύχημα, αλλά με το ρυθμό αυτό θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να ολοκληρώσουν κάτι που μια ομάδα εξειδικευμένων εργαζομένων με ένα όχημα θα χρειαζόταν μόνο μερικές ώρες. Εντωμεταξύ η υπομονή της κ Heidi K., η οποία νιώθει ότι την κοροϊδεύουν, έχει εξαντληθεί. Την επόμενη Πέμπτη πηγαίνει για μερικές ημέρες στη γενέτειρά της, στο Graz, και παρότι μετά από 40 χρόνια διαμονής στην Αθήνα, θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της, είναι τόσο οργισμένη, που δεν αποκλείεται να δούμε την παραπάνω φωτογραφία της χωματερής στα λιμανάκια, στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» ή στο περιοδικό «hotel & touristik» (περιοδικό για Ξενοδοχεία, Γαστρονομία και Τουρισμό), όπου εργάζεται ένας φίλος της ως αρχισυντάκτης. Την Ελλάδα δεν την δυσφημίζουν εκείνοι που την πονούν και θλίβονται για την κατάντια της, αλλά εκείνοι, που οφείλουν και έχουν ταχθεί να την προστατεύουν, αλλά βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον (πολιτικό κόστος) πάνω από το συλλογικό και εθνικό. Το επόμενο βήμα θα είναι μια καταγγελία στις Βρυξέλλες, δυστυχώς!
Keywords
Τυχαία Θέματα