Τόσο τους κόβει... και ο ΦΠΑ

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος

Προχθές, κάποια "τεχνική υπηρεσία" του Υπουργείου Οικονομικών, προφανώς, εισηγήθηκε και ο υπουργός αποδέχθηκε μία ρύθμιση σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ. Θα αποδίδεται, λέει, από τις επιχειρήσεις εάν έχει εισπραχθεί από αυτές, εάν δεν έχει δεν θα αποδίδεται.Από την ευμενή έως ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε αυτό το μέτρο από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και από την μη αντίδραση του “αντιπολιτευτικού συστήματος”, φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο, πραγματικά και επί της ουσίας “όλοι αυτοί” ενδιαφέρονται
για τα συμφέροντα του Λαού και γενικότερα, του Κράτους.Ερωτώ: Σε τι εξυπηρετεί και ποιον αυτή η .....ρύθμιση; Στην ουσία, ενώ δεν οφελεί κανένα, βλάπτει ευθέως το Κράτος, γιατί είναι ένας πόρος, για την εύρυθμη λειτουργία του. Και όταν λέω εύρυθμη λειτουργία εννοώ, κυρίως, την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαιτέρως αυτών που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και περιμένουν απ' αυτό.
Αυτό λοιπόν, που συμβαίνει με αυτή την ρύθμιση είναι ότι το Κράτος συμμετέχει ενεργά, δηλαδή με “δικά” του κεφάλαια, που δεν είναι δικά του για να τα διαχειρίζεται σαν επιχειρηματίας , στην ασκούμενη πολιτική πωλήσεων κάθε επιχειρήσεως. Παράδειγμα: όταν μια επιχείρηση κάνει μια πολιτική, περιστασιακή ή όχι, “στο ένα άλλο ένα”, αυτό είναι μια δική της απόφαση, η οποία έχει να κάνει με τα δικά της συμφέροντα και δεν αφορά, με την στενή έννοια του όρου (δεν συντρέχουν δηλαδή λόγοι αθέμιτου ανταγωνισμού, ή απάτης), κανέναν άλλο, ούτε και το Κράτος. Όταν όμως παραβιάζονται ευθέως κανόνες της ασκούμενης από το κράτος Οικονομικής πολιτικής, τότε τα πράματα αλλάζουν. Η κάθε επιχείρηση υποχρεούται (ο όρος είναι δεσμευτικός και όχι δυνητικός), να προσαρμόσει την πολιτική της αναλόγως. Παράδειγμα: το κράτος αποφάσισε να περιορίσει την εικονική ρευστότητα που δημιουργούσαν οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν γιατί οι Τράπεζες δεν μοιράζουν πλέον, σαν φέιγ βολάν, μπλοκ επιταγών.Επανέρχομαι τώρα στην απόφαση περί απόδοσης του ΦΠΑ. Το σωστό θα ήταν το Κράτος, όπως έκανε και με την κυκλοφορία των επιταγών, να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις, πωλητές και αγοραστές, ασχέτως προς την ασκούμενη δική τους πιστωτική πολιτική, να εισπράττουν, κατά την αγοραπωλησία, μετρητοίς τον ΦΠΑ και να τον αποδίδουν, όπως ο νόμος ορίζει, άλλως να απαγορεύεται η δοσοληψία. Γιατί δεν το κάνει;Είναι τόσο απλό !!!
Keywords
Αναζητήσεις
τοσο τον κοβει
Τυχαία Θέματα