Το ρεσιτάλ ασχετοσύνης της κυβέρνησης οδηγεί σε άγριο ξύλο από το Βρετανικό Μουσείο και “μαθήματα” θεσμικότητας: Κανείς πρωθυπουργός δεν θα μας πει τι θα κάνουμε

Σε φιάσκο εξελίχθηκε για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η “σπουδή” του πρωθυπουργού να δηλώσει σε συνέντευξή του στον Observer, ότι σκοπεύει να διατυπώσει, προς τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 2021, με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως είχαν προειδοποιήσει ήδη ο αρμόδιος τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος αλλά και η πρώην...
Υπουργός
Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, το σχετικό αίτημα δανεισμού αποτελεί ουσιαστικά de facto αναγνώριση της κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου στα Γλυπτά του Παρθενώνα και υπό αυτό το πνεύμα απάντησε σήμερα και εκπρόςσωπος του Μουσείου μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «oποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μάλιστα η αρχική απάντηση του Μουσείου μπορεί να είναι συγκαταβατική, αναφέροντας ότι «θα εξεταστεί κάθε αίτημα δανεισμού» επί της ουσίας όμως κάνει επίδειξη ισχύος στην κυβέρνηση υπενθυμίζοντας πως κανένας πολιτικός, ούτε καν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που αφορούν τα εκθέματα του Μουσείου.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, μόλις πριν λίγους μήνες, ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Φίσερ, είχε αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εάν δεν αναγνωριστεί πως η ιδιοκτησία του ανήκει στην Βρετανία…

με πληροφορίες από ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα