Το Bloomberg «καίει» Μητσοτάκη για τα F-16...


Παρά την κυβερνητική απόπειρα να υποβαθμιστεί το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, μία κίνηση που ερμηνεύεται... ως «δώρο» του Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ αποτυπώνουν την πραγματικότητα, διαψεύδοντας την κυβέρνηση. Η αμηχανία του Μαξίμου είναι πρόδηλη για τη διαφαινόμενη «αναθέρμανση» των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ειδικότερα, τη στιγμή που ο Κυρ. Μητοστάκης από το βήμα της Βουλής

την Πέμπτη επιχείρησε να αποφύγει τις αναφορές και να αποσιωπήσει το ζήτημα λέγοντας πως είναι «διαδικαστικό θέμα». Ωστόσο, νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το Bloomberg, τονίζει ότι: «Η Τουρκία κερδίζει τη στήριξη Μπάιντεν για τις αναβαθμίσεις των μαχητικών F-16».

Στο άρθρο που υπογράφουν οι Daniel Flatley και Selcan Hacaoglu, αναφέρεται πως ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να πει «ναι» στην πώληση όπλων αλλά και την αναβάθμιση εξοπλισμού στον τουρκικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, η αγορά όπλων της Τουρκίας αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. δολάρια.

Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόθεση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Στην επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal προχώρησε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε «pre-notification» στο Κογκρέσο τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη pre-notification» επισήμανε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση ή μη των τουρκικών F-16, καθώς -όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- «από αυτό θα εξαρτηθεί η ψήφος μας για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως το «pre-notification» δεν συνιστά «τελεσθείσα πράξη», όμως, η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίου» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και παραβιάζει -μέσω υπερπτήσεων- την κυριαρχία της Ελλάδας...

documentonews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα