Το σχέδιο κινεζοποίησης της Ευρώπης.

Γράφει ο Γ.Σ.

Ηεμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, εμφανίζεται από τουςευρω-προπαγανδιστές, ως κάτι που προέκυψε αποκλειστικά λόγω της ελλιπούς θεσμικήςθωράκισής της, με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας. Μάλιστα, οι επαγγελματίεςπολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, επαίρονται επαίσχυντα, διότι........ θεωρούν επιτυχία τους τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκούΔΝΤ.
Η σημασία αυτής της εμπλοκής-που δεν είναι καθόλουτυχαία- μπορεί να αποκωδικοποιηθεί σε σχέση με
τη γενικότερη καπιταλιστικήκρίση. Η υποτιθέμενη «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», δεν είναι παρά η απόκριση τηςΕυρώπης στις γενικότερες κρίσεις και αδιέξοδα, που εκ των υστέρων ιδεολογικοποιούνταικαι εμφανίζονται ως πολιτικές, οικονομικές και υπερεθνικές επιλογέςολοκλήρωσης. Η «Ευρώπη των λαών», των«ελευθεριών», των «δικαιωμάτων», της «ευημερίας» και του «φεντεραλισμού», είναιτα εκάστοτε ιδεολογήματα των στόχων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.Η μόνιμη εμπλοκή του ΔΝΤ και η δημιουργία ευρωπαϊκούμηχανισμού στήριξης, προέκυψε από την αναθεώρηση της υποτιθέμενης πορείας προςτην «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και την αδυναμία να επιλυθεί το πρόβλημα τηςμειωμένης ανταγωνιστοκότητας, μέσω της διευρυμένης αγοράς και της ευέλικτηςσυσσώρευσης και εργασίας. Η αναθεώρηση αυτή-ως απάντηση στον παγκόσμιοανταγωνισμό και την υστέρηση της ΕΕ-συνίσταται στην ανακατασκευή της, με βάσητο επιτυχές κινεζικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει, κεντρικό πολιτικό έλεγχο καιασκούμενη οικονομική πολιτική, μετατροπή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σετριτοκοσμική Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, καταστροφή του θεσμικού πλαισίου πουαφορά τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, και τέλος, συστηματική λιτότητα,πειθάρχηση και πολιτισμική μετάλλαξη.Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο-για τοοποίο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν πια απροκάλυπτα-, εφόσον η αποτυχία του,εγκυμονεί τον κίνδυνο διάλυσης της ΟΝΕ και της ΕΕ και την αντίστοιχηγεωπολιτική και οικονομική υποβάθμιση των εθνικών κρατών-μελών.

Μνημόνιο, δημιουργική καταστροφή και ελληνικόςκαπιταλισμός.

Η σημασία της υπαγωγής της Ελλάδας υπό τριμερή επιτροπεία,αποτελεί στρατηγική επιλογή του ελληνικού καπιταλισμού, στα πλαίσια τουευρωπαϊκού. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι σχεδόν αόρατος, εφόσον έχει επιτύχεινα αποκρύβεται πάντα, μέσω του εθνικού ιδεολογήματος, που τόσο εύστοχαχρησιμοποιούν οι νεοφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ και της μετα-δημοκρατικής κυβέρνησηςΠαπαδήμου. Το ελληνικό κεφάλαιο, ο χώρος της λεγόμενης ιδιωτικής οικονομίας, ανεξαιρέσει κανείς ένα περιορισμένο τμήμα του, δεν θα μπορούσε να αναπτυχθείχωρίς την αρωγή του κράτους, που το συνδράμει με επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγέςκαι δάνεια. Επιπλέον, βρίσκεται σε μια άμεση σχέση με το τομέα των δημόσιωνεπιχειρήσεων και την παραοικονομία. Πάραυτα, αυτό το ιδιότυπο μοντέλο κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, κατάφερε να έχει ηγεμονική θέση στα βαλκάνια καιαξιοσημείωτη παρουσία παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη διαπλοκή καιετεροκαθορισμό με το πολιτικό σύστημα, το οποίο, εκτός από τα οφέλη,αναλαμβάνει τον κ
Keywords
Τυχαία Θέματα