Τι προσδοκά ο Σαμαράς από το "φίλο Γιουνκέρ"

Στο τραπέζι η διαπραγμάτευση για το χρέος και το αίτημα για φοροελαφρύνσεις αλλά και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει στην Κομισιόν ο Αβραμόπουλος...

Στην πολιτική στήριξη του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το χρέος και με ανοικτό το ελληνικό αίτημα προς την τρόικα
για φοροελαφρύνσεις, υπολογίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Καίτοι φυσικά ο κ.Γιουνκέρ δεν μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις, μία ενισχυτική των ελληνικών θέσεων στάση στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων προς τον τύπο σήμερα μετά τη συνάντηση με τον κ.Σαμαρά στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται ως μάννα εξ ουρανού από το Μαξίμου, την ώρα που η διελκυστίνδα με τους εταίρους και δανειστές συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να μεταφέρει τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου σε ουδέτερο έδαφος και παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα κατέστη σαφές και από την πλευρά της Κομισιόν πως η συνάντηση των Παρισίων στις 3 με 5 Σεπτεμβρίου θα έχει προπαρασκευαστικό μόνον χαρακτήρα, η ελληνική αποστολή θα θέσει το ζήτημα του χρέους, πιέζοντας η οριστική συζήτηση να ξεκινήσει μόλις και εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα η αξιολόγηση. Χρονοδιάγραμμα που συμπίπτει με την επίσημη ανάληψη από τον κ.Γιουνκέρ των νέων καθηκόντων του, το Νοέμβριο.

Ο κ.Σαμαράς εκτιμά ότι θα έχει τον κ.Γιουνκέρ σύμμαχο και στην προσπάθεια αφενός η τρόικα να αποδεχθεί την ειλημμένη ούτως ή άλλως απόφαση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου να μην πιέσει για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή και την κοινωνία.

Από την κατάληξη της συζήτησης για το χρέος και τη μείωση της φορολογίας εξαρτώνται άλλωστε οι πολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης: Εφόσον οι εταίροι και δανειστές δεν πάνε σε νέα αναβολή, η έναρξη της τελικής διαδικασίας για τη διευθέτηση του χρέους θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης στους ανεξάρτητους βουλευτές όταν έλθει η ώρα της προεδρικής εκλογής ή ως διακύβευμα εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Γιουνκέρ στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο θα παρακαθίσει και ο επόμενος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το «μενού» περιλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κομισιόν, πιθανότατα το Εσωτερικών Υποθέσεων με κύρια αρμοδιότητα τα θέματα μετανάστευσης.

Πηγή: news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα