Θεσμικές Θεσμοαμφισβητήσεις


Κώστα Δημ. Χρονόπουλου (Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Τελικά τι πρέπει να κάνουμε με τους διαφόρους θεσμούς; Να τους λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας , να τους ειρωνευόμαστε, να αδιαφορούμε , να τους περιφρονούμε, ή να τους αποκαλούμε (κος πρωθυπουργός): «Θεσμικά εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν;
Η απαξίωσή τους – όταν δεν συμφωνούμε μαζί τους –είναι η ενδεδειγμένη πράξη; Ή η χείριστη επιλογή, την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε;
Ρητορικά, εισαγωγικά, ερωτήματα ασφαλώς.
Ατύχησε ο κος Πρωθυπουργός και εκτέθηκε επειδή προσπάθησε
ανεπιτυχώς να καλύψει / «προστατέψει» τον αθυρόστομο κο Αναπληρωτή Υπ/γο Υγείας του (στην κόντρα του με τους Δικαστές) καταφεύγοντας σε ειρωνείες και απαξιωτικά υπονοούμενα για εκείνους (!).
Το κακό δεν είναι ότι ατύχησε /έσφαλε ως φυσικό πρόσωπο. Ούτε ο πρώτος θα ήταν, ούτε ο τελευταίος.
Αλλά –συμπτωματικά /συγκυριακά -συμβαίνει να είναι ο .....εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Χώρας (!).

Αυτό σημαίνει – εκτός των άλλων –ότι είναι ο ίδιος θεσμός.
Επιπρόσθετα – ως εκ της θέσεώς του – δεν κυβερνά μόνον αλλά και (δια) παιδαγωγεί τους νέους οι οποίοι (θα πρέπει να ) έχουν ως πρότυπα συμπεριφοράς και τους ταγούς.
Αν ο λαός (εξαιτίας της απαξιωτικής συμπεριφοράς των υψηλά ιστάμενων) παραδειγματιστεί, παρασυρθεί και αρχίσει να χλευάζει /λοιδορεί τους θεσμούς αυτομάτως θα έχουμε το φαινόμενο του μπούμεραγκ και της αποσύνθεσης.
Σήμερα αμφισβητείται /διασύρεται η Δικαιοσύνη, αύριο ο Στρατός, η Αστυνομία , η Εκκλησία, η εκλογική διαδικασία, ο Π.τ.Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, ο (εκάστοτε και φυσικά ο νυν) Πρωθυπουργός.
Όταν θα αρχίσει να …. ξηλώνει το πουλόβερ τότε θα αντιληφθούν οι εξουσιαστές μας τι έγκλημα διαπράττουν.
Δεν πρόκειται να σχολιάσω ούτε την συμπεριφορά του κου Υπουργού, ούτε τις ίδιες τις πρωθυπουργικές δηλώσεις (ανεπίτρεπτες perse, αλλά και γλωσσικά) αν και προσφέρονται (η χαρά του σχολιογράφου) .
Θα αρκεστώ στην ουσία, στις επικίνδυνες επιπτώσεις , και στις παραινέσεις.

Αν λοιπόν οι –επιλεκτικά/αλά καρτ περίπτωση ενοχλούμενοι – κρατούντες θέλουν να θεραπεύσουν την όποια «κακή» θεσμική εικόνα γιατί δεν κάνουν (εδώ και χρόνια μάταια τους το υποδεικνύω ) κάτι πολύ απλό: Να αποφασίσουν να τηρήσουν το Σύνταγμα, σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους των εξουσιών;
Γιατί –εχθές – δεν παίρνουν την απόφαση να εκλέγουν, από αύριο, οι Δικαστές , οι Στρατιωτικοί , οι Αστυνομικοί κ.ο.κ τις ηγεσίες τους και να ρυθμίζουν τα εσωτερικά τους και να προβαίνουν σε αυτοκάθαρση, όταν αυτό απαιτείται;
Είναι τόσο απλό, πρακτικό, λυσιτελές. Πανάκεια βελτίωσης /εξυγίανσης .
Προφανώς δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο των πάντων επεμβαίνοντας και παίζοντας εν ου παικτοίς, με τους θεσμούς (!).
Στοιχειώδης προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι ο σεβασμός στους θεσμούς από όλους.
Ουδείς (θα πρέπει να)εξαιρείται.
Περιλαμβάνονται οι πάντες: Απλοί πολίτες, ΘΩΚΟΥΧΟΙ , αξιωματούχοι, πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες , κυβερνώντες και μη, μορφωμένοι ή αστοιχείωτοι , πεπαιδευμένοι ή απαίδευτοι, εξευγενισμένοι ή αγροίκοι, «Στοιχεία» / «Φρικιά», κομματικά στοιχημένοι ή ανένταχτοι, στιχοποιοί ή στιχοπλόκοι, αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι, δημοκράτες και αντιδημοκράτες , θρήσκοι ή άθεοι , ευσχήμονες ή αναξιοπρεπείς καθώς και διάφορες λογής, λογής ομάδες και υποομάδες.

ΥΓ Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου , παρά το ότι αυτοπροσδιορίζομαι ως
Α ν τ ι ε ξ ο υ σ ι α σ τ ή ς (διαφορετικής κοπής και προδιαγραφών ειρηνικών ) και δεν εκτιμώ τον –υπάρχοντα- κοινοβουλευτισμό.
Εντούτοις σέβομαι απόλυτα το ισχύον πολίτευμα – θα το προτιμούσα πολύ καλύτερο – την «Δημοκρατία» , την εκλογική διαδικασία και φυσικά τις επιλογές της πλειοψηφίας των συμπολιτών μου.
Λέτε να θεωρηθώ ως … «κομματικά αστοιχείωτος»;
Keywords
Τυχαία Θέματα