Στο Ισραήλ ο Έλον Μασκ με φόντο την κατακραυγή για αντισημιτισμό στο X


Στο Ισραήλ ταξίδεψε σήμερα ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ, με τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του εξαιτίας σχετικής δραστηριότητας στο Χ.

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κατηγορείται για ανοχή και αναπαραγωγή απόψεων και θεωριών που κρίνονται αντισημιτικές τόσο από την κυβέρνηση του Ισραήλ, όσο και από θεσμούς, οργανώσεις και πρόσωπα.

Ο Μασκ έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό από

την Anti-Defamation League, μια καταξιωμένη εβραϊκή οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, για ανοχή αντισημιτικών μηνυμάτων στην πλατφόρμα από τότε που την αγόρασε, πέρυσι.

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας επισκέφθηκε ένα από τα κιμπούτς που δέχθηκαν επίθεση τον περασμένο μήνα από μαχητές της Χαμάς. Εκεί είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαακ Χέρζογκ.

Μαζί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου περιηγήθηκαν στο κιμπούτς Kfar Azza. Ο Μασκ εμφανίζεται να φορά αλεξίσφαιρο συνοδευόμενος από αξιοσημείωτη συνοδεία ασφαλείας την ώρα που έβρεχε στην περιοχή. Χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο από όσα άφησε πίσω της η επιχείρηση της Χαμάς, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τα σπίτια ορισμένων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας της Abigail Edan, ενός 4χρονου κοριτσιού με διπλή ισραηλινή-αμερικανική υπηκοότητα που κρατήθηκε όμηρος από τη Χαμάς μετά τη δολοφονία των γονέων της. Απελευθερώθηκε την Κυριακή στον τελευταίο γύρο ανταλλαγών κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έληξε μετά τη Δευτέρα.
Ο Μασκ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρζογκ και τον πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος είναι τώρα μέλος ενός ειδικού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Eylon Levy δεν διευκρίνισε αν τον προσκάλεσε ο Μασκ ή ήρθε αυτοβούλως.

Ο υπουργός επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, έγραψε στο X νωρίτερα τη Δευτέρα για τη συμφωνία που είχε συνάψει το υπουργείο του με την δορυφορική εταιρεία Starlink του Μασκ.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής συμφωνίας, οι δορυφορικές μονάδες της Starlink μπορούν να λειτουργούν στο Ισραήλ μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας», έγραψε ο Κάρχι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η έκθεση που άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας»

Μετά την κατακραυγή που δέχθηκαν το X και ο Μασκ προσωπικά, μεγάλες πολυεθνικές όπως η Disney και η IBM αποφάσισαν να διακόψουν τη διαφήμισή τους στην πλατφόρμα. Η συζήτηση άνοιξε μετά την έκθεση της φιλελεύθερης ομάδας Media Matters, σύμφωνα με την οποία οι διαφημίσεις εμφανίζονταν μαζί με φιλοναζιστικό περιεχόμενο και αναρτήσεις λευκών εθνικιστών. Αυτό συνέβη την ίδια εβδομάδα που ο Μασκ ενέκρινε μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας που προκάλεσε κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από τον Λευκό Οίκο.

Η X έχει έκτοτε μηνύσει την Media Matters, λέγοντας ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον κατασκεύασε την έκθεση για να «διώξει τους διαφημιστές από την πλατφόρμα και να καταστρέψει την X Corp».

Η σημερινή συνάντηση του Μασκ με τον Νετανιάχου δεν είναι η πρώτη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέφθηκε την Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο, λέγοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla ότι ελπίζει ο Μασκ να μπορεί να βρει έναν τρόπο να αναχαιτίσει τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μίσους μέσα στα όρια της Πρώτης Διάταξης του αμερικανικού Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα