Σήμερα στη Βουλή η σκιαμαχία για το δημοψήφισμα – Αμφίβολο αν τελικά θα γίνει

Σε έκτακτη συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής -μπορείτε να παρακολουθήσετε και μέσα από το koolnews.gr- θα κληθεί το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής αν αποφασίσει αν υπάρχει λόγος να συνεδριάσει η Ολομέλεια για να συζητηθούν οι προτάσεις δημοψηφίσματος που κατέθεσαν κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές για την πώληση σε ιδιώτες, τμήματος της ΔΕΗ.

Κανονικά, την απόφαση αυτή είχε κληθεί να λάβει η διάσκεψη των προέδρων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε κλίμα έντασης, αντεγκλήσεων και με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση πέρασε τελικά μόνον με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στη συζήτηση της Παρασκευής, αν τελικά διεξαχθεί επί της ουσίας καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν με αποχή, αναμένεται να κυριαρχήσουν υψηλότατοι τόνοι, εκατέρωθεν.Δείγμα μόνον των όσων θα συμβούν είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν! Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες!».Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, όπως αναμενόταν και το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα της άθροισης των ψήφων της Χρυσής Αυγής, «ιδίως μια μέρα σαν αυτή που προφυλακίστηκε ο Κασιδιάρης», υπογράμμιζαν στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως για την Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει πολιτικό ζήτημα αν συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.Συζήτηση περί όνου σκιάςΑνεξαρτήτως του γεγονότος ότι ακόμη κι αν συνεδριάσει η Ολομέλεια χρειάζονται 180 ψήφοι προκειμένου να υποχρεωθεί ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση να εγκρίνει -με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου- τη διενέργεια δημοψηφίσματος, και αυτές δεν υπάρχουν, το ζήτημα από χθες το βράδυ έχει λάβει άλλη τροπή.Τα δεδομένα είναι τα εξής:Στη Βουλή κατατέθηκαν συνολικά 7 προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που υπογράφονται από 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.Οι 127 υπογραφές προέρχονται αναλυτικά από τους:ΣΥΡΙΖΑ 71,Ανεξάρτητοι Ελληνες 13 συν τον Νίκο Νικολόπουλο,Ανεξάρτητοι βουλευτές 14,Δημοκρατική Αριστερά 11,Χρυσή Αυγή 16 καιΤον ανεξάρτητο βουλευτή Βύρωνα Πολύδωρα.Τα κείμενα των προτάσεων αυτών είναι παρεμφερή και θεωρητικά μπορεί να θεωρηθούν ομοειδή και να αθροιστούν οι υπογραφές για να πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις των 120 υπογραφών.Παράλληλα, κατατέθηκε και η πρόταση του ΚΚΕ με 12 υπογραφές, που όμως είναι σαφέστατα διαφορετική καθώς ζητά αναδρομικό δημοψήφισμα για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει από το 1990 στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα