Σαμαράς προς Μέρκελ: Ετσι όπως πάτε θα με ρίξετε

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η γερμανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης και τις αντιφατικές δηλώσεις που εκπέμπονται από τη Γερμανία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους....
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους και προειδοποιεί ότι δηλώσεις-βόμβα σαν αυτή που έκανε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που δίνει κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση «ματώνει» με απώλειες βουλευτών και διαγραφές.

«Ετσι όπως πάτε θα πέσει η κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος» προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός τους ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συνομιλεί από χθες, κάνοντας δραματική έκκληση να μην καθυστερήσουν τη δόση γιατί τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τελειώνουν.

Σταϊκούρας: Τα ταμειακά αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεμένει» από ρευστό σύντομα ενώ αναμένει την επόμενη δόση των 130 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακή, γεγονός που δημιουργεί μια κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με την εκταμίευση της δόσης.

«Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις» είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ότι «την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε και ως μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Καρότο και μαστίγιο από τη Γερμανία

Η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Αμβούργο ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και η προειδοποίησή του ότι δεν θα εκταμιευθεί άμεση η δόση των 31,5 δισ. ευρώ ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε αμέσως δραματικές τηλεφωνικές επαφές, αναγκάζοντας την γερμανική καγκελαρία σε μερική αναδίπλωση :

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμ
Keywords
Τυχαία Θέματα