Ψηφίζεται ο ΕΝΦΙΑ, μπάχαλο η κυβέρνηση – Ποιοι βουλευτές αντιδρούν

Νευρικό κλονισμό τόσο σε βουλευτές όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η βελτιωτική ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, καθώς σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και αρκετοί συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ έχουν βγει στα κάγκελα για τη βελτίωση ενός νόμου, τον οποίον οι ίδιοι ψήφισαν!
Μετά τα «γαλλικά» της Άννας Καραμανλή με έμμεσο αποδέκτη τον Γκίκα Χαρδούβελη και άμεσο τον σύμβουλο του υπουργού, κύριο Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών
της συμπολίτευσης, στο χορό προστέθηκαν πολλοί ακόμα, οι οποίοι είτε σε χαμηλότερους είτε σε υψηλότερους τόνους απασφάλισαν εναντίον του ΕΝΦΙΑ και της επιλογής της κυβέρνησης.
Πάντως, όταν τίθεται το ερώτημα αν η ρύθμιση θα υπερψηφιστεί, οι περισσότεροι επικαλούμενοι την κυβερνητική σταθερότητα λένε πως θα ψηφίσουν «με βαριά καρδιά» και περιμένουν έως και τη… δωδεκάτη ώρα, μήπως και υπάρξει κάποια βελτιωτική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν και αυτοί να σημειώσουν πως κατήγαγαν μια νίκη, έστω και μικρή. Η αλήθεια πίσω από την αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερα Πέμπτη είναι πως σε συμφωνία ηγεσιών των κομμάτων και βουλευτών δόθηκε μια αναίμακτη παράταση, ώστε να έχει την ευκαιρία ο κ. Χαρδούβελης να επεξεργαστεί ακόμα μια φορά τα δεδομένα, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποιες επιπλέον ελαφρύνσεις.«Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο» σημείωνε με νόημα πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και το γεγονός πως ο κ. Χαρδούβελης στη χθεσινή του ομιλία δεν έκανε καμία νύξη για το ζήτημα έχει τη σημασία του. Στο ίδιο πνεύμα, κύκλοι της οδού Νίκης έλεγαν χτες πως δύσκολα θα ανοίξει παράθυρο για αλλαγές.Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκε από την αναστάτωση που προκλήθηκε στους βουλευτές της ΝΔ κυρίως και του ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως. Όλη τη χθεσινή μέρα, δόθηκε μια εικόνα αποσύνθεσης, χωρίς η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ελέγξει τους βουλευτές της.Μεταξύ άλλων, Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τζαβάρας, Ανδρέας Ψυχάρης, Δάνης Τζαμτζής από τη ΝΔ, Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, Χρήστος Αηδόνης, καταφέρθηκαν εναντίον του ΕΝΦΙΑ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αποτέλεσμα τόσο η κυβέρνηση να εμφανίζεται βαλλόμενη από παντού όσο και οι βουλευτές να εμφανίζονται αντίστοιχο με την αρχική υπερψήφιση του νόμου.«Εμείς ψηφίσαμε τον νόμο, αλλά ο υπολογισμός ήταν λάθος» αντιτείνει από την πλευρά του προς το KoolNews.gr βουλευτής της ΝΔ. Από το απόγευμα και μετά έλαβε χώρα μια επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά των βουλευτών, μετά από επικοινωνίες που είχαν με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι ανέλαβαν να κάνουν και το σχετικό μασάζ στους απασφαλισμένους βουλευτές.Συγκεκριμένα, σε επιχείρηση καθησυχασμού των βουλευτών αποδύθηκε κυρίως ο πολύπειρος στις ειδικές αποστολές, υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δευτερευόντως. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναγνώριζαν πως η δημόσια αντιδικία κυβέρνησης-βουλευτών στοιχίζει στην κυβέρνηση, αντέτειναν όμως πως, αν και υπάρχουν επιμέρους αδικίες, ο ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του είναι μειωμένος για το 80% των φορολογουμένων.Τέλος, σήμερα θα αντικατασταθεί ο κ. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει την τροπολογία (προβλέπεται αυτή η δυνατότητα για τα θερινά τμήματα), ενώ το ζήτημα του Λευτέρη Αυγενάκη της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης», αν η τροπολογία μείνει ως έχει, είναι ακόμα ανοιχτό. Κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν άγνοια, ενώ κύκλοι του βουλευτή δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της αντικατάστασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα