Πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορεί τη Γαλλία...


...για κατάρριψη αεροσκάφους με στόχο τον Καντάφι...

Ο Τζουλιάνο Αμάτο κατηγόρησε χθες το Παρίσι ότι έδωσε την εντολή να καταρριφθεί ένα ιταλικό επιβατικό αεροσκάφος το 1980 στην Ούστικα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον θάνατο 81 άνθρωποι.
Σε... συνέντευξη στην La Repubblica, ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονος υποστηρίζει ότι η Γαλλία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ήθελε να εξοντώσει
τον Λίβυο δικτάτορα, καθώς πίστευε ότι επέβαινε σε ένα από τα MiG. «Η πιο αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή που μιλά για την ευθύνη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συνέργεια των Αμερικανών», με στόχο «να σκοτώσουν τον Καντάφι».
Σύμφωνα πάντα με τον Αμάτο, ο τότε γενικός γραμματέας του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπετίνο Κράξι, που φέρεται ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Καντάφι, ήταν ενήμερος ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα διέτρεχε κίνδυνο εάν έμπαινε στον ιταλικό εναέριο χώρο και τον είχε προειδοποιήσει. Το 2003 ο Καντάφι κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι επιχείρησαν να τον σκοτώσουν. Γαλλία και ΗΠΑ διέψευδαν ανέκαθεν ότι τα δικά τους μαχητικά είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην αεροπορική τραγωδία της Ούστικα.

Οι ισχυρισμοί του Αμάτο κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Ο νυν πρωθυπουργός της γείτονος, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του προκατόχους της «αξίζουν προσοχής», αλλά ότι θα πρέπει να διαθέσει οποιαδήποτε απόδειξη.
Ο ίδιος όμως παραδέχτηκε πως δεν έχει καμία βάσιμη απόδειξη για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ζήτησε Εμανουέλ Μακρόν να «ξεπλύνει την ντροπή που βαραίνει τη Γαλλία», είτε αποδεικνύοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες είτε, εάν επιβεβαιωθούν, «ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη από την Ιταλία και τις οικογένειες των θυμάτων». Σαράντα τρία χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας. Πολλοί Ιταλοί ειδικοί διατύπωσαν την υπόθεση ότι η συντριβή του DC-19 έγινε τη στιγμή που δύο λιβυκά MiG, καταδιωκόμενα από αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ακολούθησαν την πορεία του πολιτικού αεροσκάφους για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ τους.
Με βάση αυτό το «σενάριο πολέμου», το DC-9 καταρρίφθηκε κατά λάθος ή συγκρούστηκε με ένα από τα MiG που βρίσκονταν στην περιοχή. Τα συντρίμμια ενός λιβυκου MiG-23 βρέθηκαν στις 18 Ιουλίου 1980 στα βουνά της Καλαβρίας, δίνοντας τροφή σε αυτήν την υπόθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα