Πόσο χρόνο έχει πραγματικά ο Νετανιάχου;...


Πάνω από 10.000 νεκροί, μια ολόκληρη περιοχή ισοπεδωμένη, πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι και με την ανθρωπιστική καταστροφή να μεγαλώνει, πλέον, με την ώρα. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται στη Λωρίδα της Γάζας με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση της Χαμάς και την έναρξη του ισραηλινού σφυροκοπήματος...

Οι ισραηλινές αρχές, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διαμηνύουν ότι οι επιχειρήσεις για την εξάλειψη της ισλαμιστικής οργάνωσης
θα διαρκέσουν έως και μήνες, όμως δεν είναι σίγουρο ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, έχει τόσο χρόνο μπροστά του.

Η εφιαλτική καθημερινότητα που έχει επιβληθεί στη Γάζα, οι εικόνες της καταστροφής, της εξαθλίωσης και τα άψυχα σώματα μικρών παιδιών, έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις στον δυτικό κόσμο και η πίεση αυτή από την κοινή γνώμη αναμένεται να μεταφερθεί προς τις ηγεσίες των κρατών – συμμάχων του Ισραήλ.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν μόνο Ισραηλινοί ανάμεσα στους ομήρους της Χαμάς και κανένας δυτικός ηγέτης, με τον Τζο Μπάιντεν στην πρώτη θέση, δεν επιθυμεί να δει νεκρό πολίτη του είτε από ισραηλινό χτύπημα είτε από ενέργειες των ισλαμιστών μαχητών.

Η κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας είναι κρίσιμη για τον Νετανιάχου, καθώς, οι διαδηλώσεις πολιτών, ανάμεσά τους και συγγενείς των ομήρων, είναι συνεχείς με τους πολίτες να κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου που έφερε τη σφαγή από μαχητές της Χαμάς.
«Παύσεις», περιοδείες και διαδηλώσεις
Οι αμερικανικές επιδιώξεις είναι, άλλωστε, σαφείς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά «ανθρωπιστικές παύσεις» την περασμένη εβδομάδα και να στέλνει ξανά του υπουργό Εξωτερικών του για να περιοδεύσει στην Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι μόνο αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο νεκρών Αμερικανών, αλλά δέχεται ασφυκτική πίεση και εντός του Κογκρέσου, όπως καταγράφηκε στο πρόσφατο ψήφισμα των Ρεπουμπλικανών. Την ίδια στιγμή οι διαδηλώσεις, υπέρ του Ισραήλ ή υπέρ της Παλαιστίνης, πληθαίνουν στις ΗΠΑ, ενώ ολοένα και περισσότεροι προοδευτικοί Εβραίοι διαμαρτύρονται ανοιχτά για τη σφαγή και ζητούν κατάπαυση πυρός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, κινούνται ήδη σε προεκλογικό κλίμα και ο Τζο Μπάιντεν βλέπει να ποσοστά του να πέφτουν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καταγράφει ήδη σημαντικά κέρδη, ενώ η φθορά της κυβέρνησης έχει άμεση σχέση και με τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Έχει μόνο εβδομάδες»
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενδιαφέρον έχει και η σημερινή συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος δηλώνει στο Politico ότι ο Νετανιάχου έχει λίγες εβδομάδες χρόνο, προτού η κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στραφεί ξεκάθαρα κατά των επιθέσεων στη Γάζα.
«Το παράθυρο κλείνει, είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε προς αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς. Η Αμερική δεν μπορεί να πει στο Ισραήλ τι θα κάνει, αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, ίσως και λιγότερο» είπε για να προσθέσει «Ακούστε τον δημόσιο λόγο και πίσω από τις κλειστές πόρτες τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μια με δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε και κυβερνήσεις στην Ευρώπη».
Το «μέτωπο» με τον ΟΗΕ
Η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα έχει αναγκάσει ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατά του Ισραήλ, ενώ μόλις χθες ο γ.γ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για παιδιά», τονίζοντας ότι η έκκληση η «ανθρωπιστική εκεχειρία» γίνεται «πιο επείγουσα κάθε ώρα που περνάει». Επίσης, σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των σημαντικότερων ανθρωπιστικών οργανισμών του ΟΗΕ καθώς και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων ζήτησαν την «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «φρικτή» και «απαράδεκτη». Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται «επικίνδυνα», προειδοποίησε επίσης η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid.
Το Ισραήλ ανησυχεί για τη μείωση της δυτικής στήριξης
Ανησυχία και ενόχληση εκφράζει και ο απεσταλμένος του Ισραήλ στην Ε.Ε., Χάιμ Ρεγκέβ, δηλώνοντας ότι η υποστήριξη της Δύσης στη χώρα του αρχίζει να κλονίζεται ένα μήνα μετά τη βάναυση επίθεση της Χαμάς.
«Έχουμε ισχυρή υποστήριξη μέχρι στιγμής, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε τη διάβρωση της υποστήριξης λόγω του τι συμβαίνει στη Γάζα και επειδή η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε ο Ρέγεφ σε μια συνομιλία στο γραφείο του Politico στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Ο Ρεγκέβ επαίνεσε την αντίδραση της Ε.Ε. στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά εξαπέλυσε καυστικές αιχμές για αρκετές προτάσεις που τέθηκαν από τους ηγέτες τον τελευταίο μήνα.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης επέκρινε τις εκκλήσεις των ηγετών της ΕΕ - με επικεφαλής τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ - για μια ειρηνευτική διάσκεψη εντός των επόμενων έξι μηνών. «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τη διάσκεψη ειρήνης αυτή τη στιγμή. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και όσο η Χαμάς είναι εκεί, δεν βλέπω καμία προοπτική ειρήνης».
Ο Ρεγκέβ ήταν εξίσου απορριπτικός για την «ανθρωπιστική διάσκεψη» που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 9 Νοεμβρίου — στην οποία είπε ότι το Ισραήλ δεν είχε προσκληθεί. «Όπως πολλοί, δεν καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί εκεί», μας είπε ο Ισραηλινός απεσταλμένος. «Ελπίζουμε μόνο ότι δεν θα μετατραπεί σε ένα είδος αντι-ισραηλινής πλατφόρμας για την κριτική του Ισραήλ, για την έκκληση για κατάπαυση του πυρός».
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί ότι οι δυτικοί πολιτικοί που ζητούν διακοπή των μαχών στη Γάζα - συμπεριλαμβανομένου του Σάντσεθ και του αρχηγού του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες - παίζουν άθελά τους στα χέρια της Χαμάς. Πρότεινε ότι ο υπολογισμός μπορεί να ήταν η πραγματοποίηση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στοιχηματίζοντας ότι η διεθνής πίεση θα ανάγκαζε τελικά το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του απάντηση.
Ο Ρεγκέβ απέρριψε κάθε συζήτηση για λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων – η οποία ήταν η επίσημη θέση της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό. «Το να μιλάμε για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για τη Γάζα, αλλά για μια λύση δύο κρατών, είναι πολύ μακριά», είπε ο Ρέγεφ: «Πρέπει να ανακάμψουμε ψυχικά και σωματικά και πρέπει να καταλάβουμε γιατί συνέβη».
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η φον ντερ Λάιεν εξέθεσε τα πέντε σημεία της για το τι πρέπει να συμβεί μετά το τέλος της σύγκρουσης και επανέλαβε την υποστήριξή της για μια λύση δύο κρατών σε μια ομιλία της στους πρεσβευτές της Ε.Ε..
Keywords
Τυχαία Θέματα